Det är faktiskt inte okej

Skolavslutningen närmar sig, och den innebär inte bara stämningsfull körsång, stela, nystrukna skjortor och blombuketter. Många ungdomar vill festa in sommarlovet med alkohol, med allt vad det innebär.

Övrigt2011-06-08 05:00

Det är faktiskt bara att gå ut på stan en sväng och lyssna på vad ungdomarna i gymnasieåldern pratar om. Oavsett om du möter dem i Flen, Vingåker, Katrineholm eller Piteå kretsar många av deras samtal kring vem som ska köpa ut vad till dem och vad det kommer att kosta.

I en bankomatkö mitt i Katrineholm i går vid lunchtid: fyra flickor i moppeåldern diskuterar huruvida de ska ta ut en eller två hundralappar och om de ska våga sig in på Systembolaget för att titta närmare på varorna och deras prislappar för att kunna göra en korrekt beställning.

På Köpmangatan i samma centrum en kvart tidigare: två pojkar i gymnasiet anförtror varandra vem som ska fixa deras sprit till den kommande helgen.

Dessa ovan beskrivna ungdomar är (om man nu kan bedöma sådant vid ett flyktigt möte på gatan) helt vanliga sunda, sportiga, välartade tjejer och killar vars liv och tankar resten av året troligen handlar om flick- och pojkvänner, kläder, musik, mobilen, filmer, dataspel, idrottsprestationer, skolan och familjen. Men nu stundar skolavslutningshelgen och deras planer kretsar kring alkoholen, som de tror ska ge festligheterna ett härligt skimmer.

$1

De flesta i vuxenvärlden vet att det inte kommer att bli så. Fyllan under skolavslutningarna innebär att ungdomar tvingas uppleva obehagliga incidenter och att de utsätter sig för onödiga risker. Det kanske inte drabbar varje enskild kille och tjej. Men alla som är ute på stan i helgen kommer att få se vänner eller bekanta råka illa ut. Några kommer att skada sig, utsättas för ovälkomna sexuella inviter, hamna i slagsmål eller kräkas. Somliga blir så fulla att de blir hemskjutsade av polisen eller hamnar på sjukhus.

De som möjliggör detta är alla de som köper ut till ungdomarna. Dessa personer finns mitt ibland oss.

Det kan vara missbrukaren som genom att systematiskt langa alkohol och ta betalt för det finansierar sitt eget missbruk.

Det kan vara garageförsäljaren som regelbundet reser till Tyskland och handlar hem stora mängder vin och öl för att sälja billigt till en större eller mindre kundkrets (är förmodligen också missbrukare).

Det kan vara den några år äldre storasystern eller kompisen som "ställer upp" i all välmening och det kan också vara föräldern som tror att han eller hon genom att köpa ut "rätt" mängd och "rätt" sorts alkohol lär sitt barn att "handskas" med alkohol.

Ett skäl till ungdomsfylleriet under skolavslutningshelgerna är vuxenvärldens tillåtande attityd till att ungdomarna som tar studenten dricker alkohol. Ett synligt bevis på detta är alla småflaskor med mousserande vin och champagne som de får hängda runt halsen vid utspringet av släkt och vänner. De flesta studenter har inte fyllt 20 år, så det är faktiskt fråga om langning.

$1

Oavsett vilken skepnad ungdomarnas alkoholleverantörer har är det fråga om langning. Ett brott som vi ser allvarligt på i Sverige, i alla fall om vi tittar i lagboken. Men med tanke på den stora tillgång på alkohol som ungdomar under 20 år har är det många som bagatelliserar brottet. Det är dags att ändra på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om