Den stora undervisningssal, där el- och energieleverna som valt inriktningen automation går, är som en egen teknikgalax. Automation är, enkelt uttryckt, att man låter en maskin eller teknik utföra ett arbete via ett styrsystem.
För Oscar Larsson var programmet inget självklart val från början.
– Jag tänkte först gå teknikprogrammet, men det här var ett friare val och jag gillar inte matte. Jag har valt till de kurser jag behöver för högskolebehörighet och sen går jag online-kurser på fritiden i programmering och webbutveckling, berättar han.
Alex Önnerdal började på teknikprogrammet, men hoppade av då tempot var högt och det gick för snabbt framåt under mattelektionerna.
– Jag tog ett sabbatsår och började om. Här är det hälften praktik och hälften teori och det är relativt lätt att hänga med.
Att statistiken pekar på låg arbetslöshet och att de elever som gått energiprogrammet placerar sig högt i löneligan tycker det känns bra.
– Det visar att vi har en bra framtid och det känns uppmuntrande och bekräftande. En del väljer inte gärna praktiska program och det känns som det stämplas som låg medelklass, konstaterar Alex Önnerdal.
Att programmet på kort tid ökat i popularitet bekräftar administratören Sara Rydstedt,
– Vi har fördubblat antalet sökande. 2017 var det 28 elevers förstahandsval, till höstterminen var det 46 sökande till 26 platser. Det handlar om ett gediget marknadsföringsarbete och att man trycker på att det finns jobb, säger hon.
Av de sörmländska elever, som tog studenten 2011, tjänade de som gått dåvarande energiprogrammet i Katrineholm mest efter fem år. Varken Alex eller Oscar tycker att en hög lön är det är det viktigaste när de så småningom ska ut i yrkeslivet.
– Jag tänker att jag vill kunna klara hus och lån och ha lite över att spendera på det jag tycker är roligt, men det är viktigare att ha ett roligt jobb som man trivs med än att tjäna mycket pengar, säger Alex Önnerdal.