De utmanar alla att gå med i pridetåget

Knappt två veckor kvar till Katrineholm Pride utmanar projektledaren Robin Paulonen alla att gå med i pridetåget genom Katrineholm. De flesta av kommunens förvaltningar har redan bestämt sig, berättar han.

Robin Paulonen, Selma Merdovic och Kim Karlsson laddar just nu upp för Katrineholm Pride den 5 maj. Just nu försöker de sprida så mycket information de kan om arrangemanget och vill att så många som möjligt går med i tåget.

Robin Paulonen, Selma Merdovic och Kim Karlsson laddar just nu upp för Katrineholm Pride den 5 maj. Just nu försöker de sprida så mycket information de kan om arrangemanget och vill att så många som möjligt går med i tåget.

Foto:

Övrigt2017-03-23 20:00

– De flesta förvaltningar är på, säger pridegeneralen Robin Paulonen och syftar på bildningsförvaltningen, vård och omsorg, socialförvaltningen och Sportcentrum som nyligen blev hbtq-certifierade.

Han berättar att det är egna initiativ från kommunens enheter som gjort att så många vill delta men utmanar samtidigt fler att delta.

– Det är väldigt viktigt, inbjudande och förtroendeingivande att de går med, säger Robin Paulonen.

Ett tjugotal ungdomar arrangerar Katrineholm Pride. Gruppen kallar sig för Mogai vilket också är namnet på det hbtq-kafé, eller fikakollektiv, som Robin Paulonen driver i Perrongen där han arbetar som ungdomscoach.

– Vi höll ett informationsmöte och hade små diskussionsgrupper där vi kom fram till att vi borde utmana varandra inom kommunen. Sedan såg jag på vårt intranät att vissa förvaltningar har beställt tröjor och sådant till pride, säger Robin Paulonen.

– Det är skönt att veta att de som styr är med och går i tåget, säger han.

De flesta i Mogai-gruppen arbetar ideellt med pride och mycket av jobbet går ut på att prata med folk, sätta upp affischer och sprida information om arrangemanget den 5 maj.

Just nu affischerar de mycket och ska dela ut tusentals flygblad.

Dagen innan prideparaden, den 4 maj, arrangerar Mogai även en plakatverkstad där man får tillverka sitt eget demonstrationsplakat och samtidigt diskutera med eldsjälarna i gruppen.

Än så länge har arrangörerna mött förhållandevis lite kritik, däremot har deras affischer rivits ner i omfattande utsträckning.

– Det är inte lätt att vara hbtq-person här alla gånger. Många är rädda och det är uppenbart ett problem om man inte kan känna sig trygg i sin hemstad, säger Robin Paulonen.

– Det är viktigt att veta att det finns stöd för att kunna känna sig trygg som ung, säger Kim Karlsson som med Katrineholm Pride vill hjälpa andra unga hbtq-personer att känna sig tryggare.

Mogai

Står för Marginalized Orientations, Gender identities, And Intersex. Det är tänkt att vara en inkluderande paraplyterm för asexuella, homo-, inter- och multisexuella och transpersoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om