Visserligen ska hon kliva åt sidan, släppa fram nya krafter, men hon hoppas ändå.
‒Jag tycker att det skulle vara roligt om yngre människor ville engagera sig i styrningen av kyrkan, säger hon.
Kyrkovalet hålls vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september. Dels är det val till kyrkofullmäktige, dels regionalval till stiftet och nationellt val till kyrkomötet som är Svenska kyrkans högst beslutande organ. Omkring 5,5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade och i kyrkovalet 2013 röstade 700 000 medlemmar.
I Katrineholmsbygdens församling fanns det 18.219 röstberättigade förra gången, det vill säga 2013. 2.181 av dem deltog i valet. 2.081 av rösterna var giltiga.
Eva Karlsson funderar kring varför hon tror att valdeltagande är så lågt:
‒Jag tror inte att människor ser angelägenheten, de ser inte att de kan påverka vad kyrkan ska bidra med i samhället och i enskilda människors liv. Nej, jag är inte säker på att man känner den delaktigheten, säger hon.
I kyrkofullmäktige i dag finns Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kyrkans vänner i Katrineholmsbygdens församling och Vänstern i Svenska kyrkan representerade.
‒Vi vill att den som blir vald ska vilja göra sitt bästa för kyrkan verksamhet, säger Eva Karlsson.
I Katrineholmsbygdens församling är arbetet inför valet redan i full gång.
‒Vallokalerna är utsedda, vilket i och för sig inte är något jättejobb eftersom vi haft kyrkoval även tidigare och kör samma ställen igen, säger Peter Fagerlund, administrativ chef i Katrineholmsbygdens församling
‒Och just nu håller vi på med att rekrytera valförrättare allt vad vi kan. Vi har tio vallokaler och vi ska ha minst fyra valförrättare på varje ställe så vi behöver 40 personer. Än så länge har majoriteten av dem som var med för fyra år sedan tackat ja. Men några faller alltid bort av olika anledningar, fortsätter han.
Registreringen av de grupper och partier som ställer upp till val, liksom anmälan av kandidater, ska ske senast den 15 april.
‒ Jag har fått lite förfrågningar på riksnivå, om hur de kan sprida sin valinformation. Men lokalt har jag inte hört mycket ännu. För fyra år sedan fanns det ett rykte om att SD skulle ställa upp i kyrkofullmäktige men de kom aldrig tillbaka och i år har jag inte hört något, säger Peter Fagerlund.