De kan mer än en avig och en rät

Varannan måndagskväll är det stickkafé i Kulturhuset Ängeln i Katrineholm. Ett gäng glada entusiaster samlas för att lära sig nya tekniker, som till exempel att lyfta maskor och bilda valkar.

Övrigt2013-11-22 11:25

Att det är en blöt och mörk novemberkväll märks inte vid bordet där de sticksugna damerna har slagit sig ner. Småprat och garn i alla möjliga färger ger ett varmt intryck.

I väntan på att gruppens ledare Åsa Nordqvist ska infinna sig berättar Martina Kickmaier att hon har tagit med en virknål till kvällens sammankomst, men att det egentligen skulle användas en sorts kroknål med virkkrok i varje ände. För en oinvigd reporter ter sig den dubbla "virknålen" svår att förstå sig på.

Astrid Algard vet precis hur det går till och visar sitt pågående arbete med krokning av garn till en varmröd mössa.

Martina och Astrid berättar att vitsen med tekniken är att man inte behöver vända arbetet vid varje varvs slut utan man krokar sig fram och tillbaka med garntråden löpande åt båda håll.

Ur sin väska plockar Martina upp det arbete hon tidigare har påbörjat. Det ska bli en värmande sjal stickad med kärleksknutar.

— Jag hade tur att få tag på handspunnet lingarn på loppis. Men det känns som om jag aldrig kommer att bli färdig, säger hon och berättar att sjalen som görs av kärleksknutar, eller fjärilsknutar som de också kan kallas, inte kommer att bli stickig just tack vare linet.

En diskussion om varför tekniken heter kärleksknut tar vid. En av kvinnorna vid bordet berättar att hon lärt sig sticksättet i Västmanland och att hon började lära ut tekniken då hon kom tillbaka till Katrineholmstrakten. Resultatet kan bli olika luftigt beroende på hur stora "knutarna" är. Även om det är fem centimeter emellan dem värmer de fortfarande, försäkrar hon.

— Jag har vetat varför det kallas kärleksknutar, men har glömt det. Det är förstås ett möte i mitten på varje knut. Det finns också en annan sorts öppen knut vilka sjömännen som var borta till sjöss skickade hem till sina fästmör. Kom den tillbaka knuten väntade fästmöerna fortfarande på dem, annars var det kört, avslöjar hon vidare.

Runt bordet pågår fler olika saker. Ulla Månsson stickar tvåändsstickning, en gammal nordisk stickteknik där man använder två garntrådar och Maud Jonsson använder en sorts dragspelsteknik.

— Det ska bli en mössa. Man kan dra ut den och dra ihop den, allt efter humör. Den passar alla – det är bara att stuka till den efter eget tycke, berättar Maud.

Så kommer kursledaren Åsa Nordqvist, som blivit försenad i trafiken, och då får deltagarna lära sig kvällens tema "att lyfta maska och bilda valk".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om