Kommunens kostenhet har Livsmedelsverkets näringsrekommendationer att följa när matsedeln sätts samman. Omkring 15 procent av energin i kosten ska komma från protein, 30 procent från fett och 55 procent från kolhydrater, samlingsnamnet för sockerarter. Skolmåltiden bör utgöra omkring en tredjedel av dagens totala energiintag, vilket motsvarar 625 kilokalorier. För att nå en näringssammansättning som följer dessa rekommendationer, justeras recepten i det datorprogram som kostenheten arbetar med.
- Är det för mycket fett så får man dra ner på mängden grädde eller crème fraîche och i stället öka på med grönsaker eller krossade tomater, eller vad som ingår i just den rätten, säger dietisten Sara Svensson.
KK har granskat skolmatsedeln för mars månad förra året. Det finns avvikelser från de 625 kilokalorierna per lunchmåltid, både uppåt och neråt. Kostenheten uppger att varje enskild måltid inte behöver uppfylla en tredjedel av dagens energibehov. Matsedeln näringsberäknas för flera veckor i taget, eftersom olika maträtter varierar i näringsinnehåll.
Högst energivärde under den aktuella månaden hade rätten mangokyckling med ris. Enligt Livsmedelsverkets sätt att se på näringslära innehåller rätten för mycket fett och för lite kolhydrater. Tillsammans med mellanmjölken, hårdbrödet med margarin och råkosten som anses utgöra ett standardkomplement till varje måltid, fick eleverna i sig 839 kilokalorier.
Kycklingwoken som serverades några dagar senare hade ett betydligt lägre näringsvärde. För lite fett och för mycket protein, enligt Livsmedelsverket. Med standardkomplementen fick eleverna i sig sammanlagt 329 kilokalorier, det vill säga ungefär hälften av den rekommenderade mängden.
- Då kanske inte bränslet räcker så länge som man kunde önska. En del barn kanske får svårare att koncentrera sig, men på en del märks det kanske inte alls. Det kan bero på vad eleverna har ätit till frukost och om de ätit något mellanmål, säger Sara Svensson.
Sedan 2011 kräver skollagen att skolmåltiderna ska vara näringsriktiga. Kostenheten fick inga anmärkningar då Skolinspektionen förra året gjorde en tillsyn i Vingåkers kommun, som Katrineholms kommun delar sin kostorganisation med. Enheten anses ha ett systematiskt kvalitetsarbete för att kontinuerligt säkerställa att måltiderna är näringsriktiga.