Dags för gymnasievalet – många är ovetande om alla olika yrken

Nova Wiström hade bestämt sig för att söka handel- och administrationsprogrammet. Men efter ett besök på VVS- och fastighetsprogrammet hoppas hon bli en av 17 elever som antas till programmet i höst.

Nova Wiström ska söka VVS- och fastighetsprogrammet i första hand. Läraren Anders Forss säger att hon kommer att få en väldigt bred utbildning.

Nova Wiström ska söka VVS- och fastighetsprogrammet i första hand. Läraren Anders Forss säger att hon kommer att få en väldigt bred utbildning.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-01-24 20:02

‒Det var så härlig stämning där, alla var kompisar med alla. Och så verkar det roligt. Vi fick prova på olika grejor. Jag känner mig ganska praktisk, säger hon.

Nova Wiström var en av flera elever som kom till Lindengymnasiets informationsträff på måndagskvällen. Då gick också startskottet till årets gymnasieval. Men förberedelserna har pågått betydligt längre än så.

Sara Benafakir-Lund är studie- och yrkesvägledare på Järvenskolan Tallås. Hon berättar att eleverna förbereds inför valet under hela högstadiet, bland annat genom branschföreläsningar, mässor och samtal.

‒Överlag är elever på högstadiet ganska dåliga på vilka yrken som faktiskt finns i dag. Det finns 9000 olika yrken men när man ställer frågan i ett klassrum kommer det fram 21 olika yrken på tavlan, säger Sara Benafakir-Lund.

Ser du några trender i år?

‒Samhäll och ekonomi är som alltid två populära program. Och efter många vägledningssamtal känns det som om teknik är på uppgång, säger hon.

Sara Benafakir-Lund är alltid noggrann med att tala om för eleverna att valet ska kännas rätt i magen.

Veronica Nguyen och Amelie Kristoffersson är ytterligare två elever som står inför det stora valet. Veronica berättar att hon ska söka till handel- och administration. Amelie Kristoffersson har nästan bestämt sig.

‒Först tänkte jag läsa ekonomi. Men jag orkar inte plugga mer så nu är jag inne på hotell och turism, då kan jag jobba på hotell precis som jag vill, säger hon.

Matilda Kågebrand Karlsson är elev i årskurs 3 på ekonomiprogrammet. Tillsammans med Anette Gänsler Andrén som är lärare i svenska och engelska på ekonomiprogrammet svarar hon på blivande gymnasieelevers funderingar.

Vad skulle du vilja ha vetat när du sökte till gymnasiet, som du inte visse då, men som du vet nu?

‒Att man inte behöver vara orolig för matten. Jag var jätteorolig. Men hänger man bara med på lektionerna så är det inga problem, säger Matilda Kågebrand Karlsson, som går i årskurs 3 på ekonomiprogrammet.

Under tisdagskvällen arrangerade en likadan träff för Duveholmsgymnasiet, KTC:s program och vård- och omsorgsprogrammet.

Programmen på gymnasieskolorna är desamma som i fjol. Den stora nyheten i år är att vård- och omsorgsprogrammet flyttar från Ellwynska skolan till Campus Backa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om