Camilla har aprilskörd i sikte

Skörda sallad och rädisor i april? Ja, om man gör som Camilla Jansson. Varmbädd och förodling är hennes recept.

Varmt vatten får hästgödseln och halmen i varmbädden att börja "brinna" och efter några dagar håller den en temperatur på 65 grader.

Varmt vatten får hästgödseln och halmen i varmbädden att börja "brinna" och efter några dagar håller den en temperatur på 65 grader.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-02-26 09:00

Köksträdgården har kommit att locka trädgårdsentusiasten Camilla Jansson i Vingåker allt mer. I hennes badrum gror tomatfrön, och i garaget börjar chili, kronärtskocka, purjolök, rotselleri och sallad växa till sig under lysrörens sken. En del för att de behöver lång tid på sig, och en del för tidig skörd. Och det är här varmbädden kommer in i bilden.

Den halvmeterhöga lådan utan botten har fyllts med hästgödsel och halm. Lite varmt vatten och simsalabim så är processen i gång. Det börjar "brinna" vilket betyder att värme bildas. Efter bara fem dagar är Camillas varmbädd uppe i 60 grader. Bädden kommer att toppa på 70 grader, innan temperaturen börjar sjunka. Om ytterligare fem dagar räknar Camilla med att temperaturen sjunkit till 30-40 grader. Då är det är dags att fylla på ett lager jord och plantera.

[instagram url="https://www.instagram.com/p/BQmfUiDlsOf/?taken-by=nyfiqen" width="860" hidecaption="false"]

‒Jag kommer att fröså rädisor och plantera ut olika salladsväxter som jag förodlat, berättar Camilla.

En plastskiva fungerar som tak på varmbädden som är isolerad med frigolit.

‒Sedan när det blir varmare ute, åtminstone några grader över nollan, och soligt, tar jag bort frigoliten som ligger ovanpå. När det blir ännu varmare måste man kanske glänta lite på plastskivan så att det inte blir för varmt. Det kräver att man har koll på vädret.

Med odlarens glädje har Camilla Jansson grävt rabatt efter rabatt och land efter land. Men nu är det stopp. Sambon vill ha lite gräsmatta också utanför familjens villa i Vingåker.

Att odla sallad under tomaten är ett sätt att hushålla med kvadratmetrarna. Ett annat är att se till att utnyttja odlingsmöjligheterna från tidig vår till sen höst, ja, kanske till och med under vintern. Kålen som planterades förra sommaren står kvar i växthusen, det är bästa förvaringen, och i landen växer redan machésalladen.

I odlingsbäddarna täckodlar Camilla. Finfördelat trädgårdsavfall står för täcket och ger näring.

‒Gräsklippet är det absolut bästa att täcka med, det är därför vi inte har en robotgräsklippare.

Från midsommar till december är Camillas familj självförsörjande på grönsaker.

‒Men vi köper inte mycket nu heller. Varför köpa tomater, sallad och gurka som ändå inte smakar något när jag har sommarens skörd av spenat i frysen?

Att bli helt självförsörjande vågar Camilla inte ha som mål, hon är rädd att hornen växer ut.

‒Jag har svårt att göra något lagom, jag går all in när jag engagerar mig.

Och än så länge måste Camilla hejda sig, gräsmattan är fortfarande känslig att gå på och det är för tidigt att ta bort de gamla perennerna.

‒Det är tur att jag har förodlingen i garaget.

Se fler bilder från Camillas trädgård på: https://www.instagram.com/nyfiqen/

Camilla Jansson

Ålder: 46 år

Gör: byggnadsingenjör

Familj: sambo och son

Bor: villa i Vingåker

Favoritblomma: Svävaren jätteverbena, en hög blomma som svävar över mina växter i köksträdgården

Bästa gröna tipset: täckodla i köksträdgården

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om