Beskedet att anrika Hjalmar Petterssons bokhandel tvingas lägga ned efter 117 år orsakade starka reaktioner bland katrineholmarna. På KK:s Facebooksida menade många, att konkursen hänger ihop dels med att alltfler handlar på det växande Lövåsen, dels med näthandeln. Men en annan bidragande orsak till konkursen uppges av bokhandelns ägare Jan Helmér vara den höga hyran för lokalen i Violengallerian – 86 000 kronor i månaden, inklusive moms.
– Hyran är på ungefär 14 procent av omsättningen. Men eftersom omsättningen har sjunkit har hyrans andel av den ökat, säger han.
En annan företagare, Lena Sönnerstedt, fick stänga sin butik Bags4fun i centrum, delvis på grund av den höga lokalhyran. Butiken låg först i Framtiden-huset på Stortorget, men övergick efter ett par år till att vara nätbutik. Men sedan ville Lena Sönnerstedt ha en riktig butik igen och öppnade på Hantverkaregatan, med 19 200 kronor i månadshyra, inklusive moms.
– Jag startade butik för att träffa mer folk, men jag blev dubbelt så ensam. I början fick jag respons, men sedan i november och december var det inte en kotte på stan. Jag räknade ut att jag måste sälja tre gånger så mycket som hyra och fasta kostnader, men det gjorde jag inte. Det gick inte ihop.
Sedan några månader hyr hon en källarlokal på Läroverksgatan, där hon driver två egna webbshopar och sköter två webshopar till. Lokalen fungerar också som "showroom" om någon vill komma och titta på varorna och hyran är på 3 000 kronor i månaden.
– Nu behöver jag inte stå och vänta på kunder som inte kommer. När jag är klar med leveranserna kan jag gå hem.
Men för centrum tror hon att framtiden ser mörk ut.
– Det blir fler som lägger ner. Större delen av katrineholmarna åker härifrån och handlar. Folk säger att allt inte finns här, men det gör det, om man ger det en chans.
"Lokalbidrag" för att rädda handeln
Ghassan Ghazari, styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund, tror att det kanske måste införas någon slags lokalbidrag, för att hålla liv i stadskärnorna.
– Vi kanske hamnar där att butiker får någon form av ersättning från någon, för att få stadskärnorna att leva vidare, säger Ghassan Ghazari från Småföretagarnas riksförbund, själv företagare.
Han oroas över utvecklingen, där fackhandeln lägger ner.
– Jag är väldigt orolig för detta. Vissa kommer att leva vidare, som frisörer, matställen. Men bokhandel och skohandel är sådant som får svårt att överleva.
Hyrorna är höga för småföretagen. Men samtidigt, säger Ghassan Ghazari, har fastighetsägarna svårt att täcka sina kostnader för markinköp och fastighetsinköp.
– Mark- och fastighetspriserna har stigit under lång tid i Sverige. För många går det inte att sänka hyrorna.
Läget kan förvärras än mer, tror Ghazari, av att shoppinggator i småstäderna görs om till gågator och parkeringsplatser försvinner.
– Det är jättemysigt med gågata, men det försvårar för butikerna. Det blir billigare och enklare för kunderna att åka någon annanstans. Samtidigt ställer de kunder som handlar lokalt större krav.
– Kunderna kommer fredag eftermiddag, lördag och söndag. Måndag till torsdag är det väldigt få i butikerna. Fler och fler butiker i Sverige förlänger öppettiderna till söndag. Men då blir lönekostnaden och andra kostnader i butiken högre.