Det framgår av en enkätundersökning som Svenskt näringsliv gjort. I Sörmland uppfattar 55 procent av de tillfrågade företagen att de brottas med brottslighet. Det är i linje med rikssnittet, men svaren skiljer sig åt mellan länets kommuner.
I Katrineholm uppfattar drygt sex av tio företagare, 64 procent, kriminalitet som ett problem för verksamheten. Det är en av de högsta siffrorna i länet.
Företagarna i Vingåker kommer inte långt efter: 61 procent känner att brottsligheten är ett bekymmer, vilket är fler än i länets övriga småkommuner.
I västra Sörmland uppfattar mellan 30 och 36 procent av företagarna att brottsligheten mot dem har ökat de senaste två åren. Även i det fallet placerar sig Katrineholm och Vingåker högt jämfört med resten av länet. Störst är problemet med brottslighet riktad mot företag i Strängnäs och Flens kommuner, enligt undersökningen.
– Det är mer än varannan företagare i länet som upplever att det här är ett problem. Det är också en väldigt hög andel i varje kommun som säger att brottsligheten har ökat under de senaste två åren.
Det tycker Björn Lindgren, regionchef för Svenskt näringsliv Södermanland.
– Det här är klart en fråga som vi tar på allvar. Det är väldigt viktigt att polisen får tid att jobba med den här typen av brottslighet.
Föga överraskande är det bedrägeririsken som företagarna särskilt lyfter upp. Företrädesvis gäller det lurendrejerier med bluffakturor. De handlar ofta om relativt små summor men är inte sällan ett led i en mer omfattande, systematisk brottslighet, påpekar Lindgren.
– I mindre företag är det naturligtvis både väldigt irriterande och kanske också kännbart med 10 000 här och där.
Efter bedrägeri ser Katrineholms företagare störst risk att utsättas för skadegörelse, inbrott och rån. I Vingåker oroas 54 procent av företagarna för att drabbas av vandalism.
Brottspreventiva rutiner och medvetenhet kan räcka långt för att skydda verksamheten. En annan åtgärd för att minska risken för brott mot företag kan enligt Svenskt näringsliv vara att involvera näringslivet i arbetet med lokala trygghetslöften.