— Jag har sytt i mer eller mindre hela livet. Jag gick en textilkurs 1999 på Åsa folkhögskola. Det var då mitt intresse för olika tekniker och hantverk började ta fart på allvar, berättar Ulla Månsson. Hon är 51 år och gruppens yngsta medlem. Den äldsta av de 22 medlemmarna är 87 år, snart 88.
Ulla sitter vid ett bord intill utställningen för att visa upp broderiets konst och för att svara på eventuella frågor.
En av besökarna på kulturhuset den här dagen är Anette Einar. Hon passar på att hälsa på Ulla, som hon känner igen sedan uppväxten. Själv broderar hon inte.
— Alla kvinnor i min släkt är duktiga på att sy, men jag... nej. Men det är intressant att se vad mycket man kan göra.
Lokalgruppen på platsen där riksorganisationen håller sitt årsmöte får bestämma tema för året. I år hölls mötet i Jönköping som valde "Flamma". Brodöserna i Katrineholm har tolkat ämnet på olika sätt. Väskor med broderade eldsflammor, en tavla med en kvinna med flammande rött hår, glögglas med band av tyg med varmröda broderier och lökkupolerna i Moskva är några exempel.
En av gruppens medlemmar har fastnat för insekter och har broderat ett motiv "Flamma med systrar" med en slags eldflugor på olikfärgad textil.
— Vill man kan man delta i Guldnålen, en tävling på det pågående årets tema, säger Ulla.
— En del broderar mycket, andra lite. En del vill ha mer styrning i det de syr, andra vill sy fritt. Nålen och tråden ska göra jobbet tillsammans med fantasin. Vi leker lite med olika stygn, material och motiv. Vi hjälper och vägleder varandra, men är inga proffs, fortsätter hon.
I en monter ligger ett litet tygkort med texten "Mor Bedas kakfat" broderat runt några fastsydda knappar i olika färger.
— Det kallas ATC-kort och fungerar som hockeykort och är av samma storlek. Tygkorten kan man byta mot andra eller så kan man ge bort dem. Men man får inte sälja dem, berättar hon vidare.
Lokalgruppen bokar in en utställning ett år i förväg. Det gör att medlemmarna har ett mål och en deadline att arbeta mot.
Ulla är själv "allätare". Hon stickar, virkar och broderar. Dessutom har hon varit kursledare.
Än så länge är det bara kvinnor i Katrineholmsgruppen, men män är också välkomna.
Läs mer om Täckelbos broderiakademi på http://www.broderiakademin.nu