Medborgarlöften introducerades när polisen omvandlades till en myndighet 2015. Sedan dess har polisen tillsammans med kommunerna årligen avgett medborgarlöften, i syfte att komma närmare medborgarna och att jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande.
Men i en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, som granskat hur löftena fungerar i fyra olika områden i Sverige, skriver Brå att bara en fjärdedel känner till vad ett medborgarlöfte är. Vid den här tiden i fjol lovade polisen i Katrineholm att tillsammans med kommunen fokusera på unga som missbrukade narkotika. Det skulle göras genom att polispersonal avdelades för att vara där ungdomarna är, som i skolan, på Perrongen och på McDonalds. Kommunen i sin tur lovade att stödja och hjälpa unga som ville kliva av den kriminella banan.
– Vi har haft vissa motgångar, personal som var tänkt att jobba med detta har inte kunnat, vi har fått göra omprioriteringar. Men utifrån de resurser vi har, har vi jobbat bra med det. Våra områdespoliser har gjort ett jättejobb tillsammans med kommunen, säger Dennis Ejdvinsson och får medhåll av Peter Henriksson:
– Jag tror vi är bättre än genomsnittet, säger han.