Det framhålls i en granskningsrapport som är gjord på uppdrag av kommunens revisorer. Den dimper i nästa vecka ner på mötesbordet hos bildningsnämnden, bifogat ett förslag på vad som kan utvecklas.
I allt väsentligt gör skolor och förskolor ett tjänligt arbete för att upptäcka, anmäla och åtgärda när barn och elever far illa i verksamheten, tycker revisionen.
Kränkningar kan vara allt från elaka gliringar och utfrysning till regelrätt mobbning, knuffar och slag.
Trakasserier på grund av någons etniska tillhörighet, kön, sexuella läggning, religion eller funktionsnedsättning kan även falla under begreppet diskriminering.
Skolan är enligt både skollagen och diskrimineringslagen skyldig att göra aktiva insatser mot allt sådant som kommer upp till ytan. Och det finns mycket att göra; incidenterna ökar i antal i takt med att skolorna blir allt bättre på att rapportera.
För läsåret 2016/2017 redovisades nästan 800 – mer exakt 773 – incidenter i Katrineholms kommunala grundskolor och deras fritidsverksamheter.
Det var en ökning med närmare 65 procent jämfört med läsåret innan.
Därtill kom ett 20-tal rapporterade incidenter i gymnasieskolorna och en handfull i barnomsorgen.
Utifrån granskningen föreslår bildningsförvaltningen nu att det i samband med budgetplaneringar och årsbokslut ska göras tydligare analyser av dessa rapporter med förslag till åtgärder.
Det förebyggande arbetet mot kränkningar på internet ska följas upp. Det ska också tas fram en rutin för incidenter där de inblandade eleverna kommer från olika skolor. En sådan finns inte riktigt i dag, påpekar revisorsrapporten.