Bostadsanpassningar kostar över ram

Att samhällsbyggnadsnämnden ska visa ett underskott på årsbudgeten för bostadsanpassningsbidrag är i det närmaste garanterat. Budgetramen ligger långt under verkliga kostnader. År efter år.

Om en boende behöver sin rollator för att kunna gå på toaletten kan man söka bidrag för att anpassa utrymmet för detta.

Om en boende behöver sin rollator för att kunna gå på toaletten kan man söka bidrag för att anpassa utrymmet för detta.

Foto: Bresciani/TT Claudio

Övrigt2017-04-10 17:00

Samhällsbyggnadschef Peter Grönlund kan se tillbaka på ett år med ett stort minus i budgeten vad gäller bostadsanpassningsbidrag. Bostadsanpassningsbidrag är en rättighet att söka för dem som får behov av att deras hem ska anpassas till exempelvis ett funktionshinder.

Det kan röra sig om att ta bort trösklar i bostaden för att den boende själv ska kunna ta sig till toaletten med rollator eller rullstol, det kan vara att man behöver en ramp för att kunna komma in och ut från bostaden, det kan även gälla att kunna sänka del av köksutrustningen till en nivå som gör att man kan arbeta i köket i en rullstol. I förekommande falla kan även hiss behöva inrättas för att den boende ska kunna vara kvar i sitt hem.

Peter Grönlund konstaterar att den budget som förvaltningen har att röra sig med ligger långt under den verkliga kostnaden. 2016 fick förvaltningen in 96 ansökningar om bostadsanpassningsbidrag. 77 av dessa har beviljats, två fick avslag

Ej beslutade/fortfarande pågående: 17 varav vissa av dessa ärenden har delbeslut gjorts, och ingår då även i beviljade ansökningar. Budgeten för 2016 låg på runt 1,3 miljoner för bidrag, slutsumman blev runt fyra miljoner kronor, vilket är 2,7 miljoner kronor mer än budgeterat.

Grönlund konstaterar att han gärna skulle se en höjd budgetram för att kunna komma på ett plus-minus. Men budgetramen snarare sänks än höjs.

För att beviljas bostadsanpassningsbidrag måste det ske en utredning, och det är en arbetsterapeut som står för det. Förvaltningen får kunskap om vad för insatser som krävs och vad kostnaden blir. Det är inte kommunen som genomför själva anpassningen i bostaden. Undantag kan ske om det gäller enklare jobb, som att ta bort trösklarna i bostaden.

Men normalt utförs anpassningarna av något byggföretag. Och kommunen står för kostnaden. Främst är det det funktionella som kommunbidraget står för, det är inte någon tonvikt lagt på det estetiska. Om man får beviljat exempelvis 50000 kronor för anpassning av badrum, och vill ha det kaklat i samband med anpassningen får den boende själv stå för den fördyrande kostnaden.

Bostadsanpassningsbidrag

Funktionsnedsatta kan få bostadsanpassningsbidrag från kommunen för anpassningar som behövs för att bostaden ska fungera. Som att ta bort trösklar, byta badkar mot dusch eller en ramp vid entrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om