‒Kommunen hade börjat inse behovet av förskolor. Det var under den här tiden som kvinnorna skulle ut på arbetsmarknaden och barnomsorgen måste ordnas på ett annat sätt.
Vid byggstarten levde den gamla benämningen barnstuga fortfarande kvar, även om Borgen formellt kallades för daghem.
‒Daghemmet skulle bli barnens hem dagtid, det skulle vara hemlikt och tryggt, säger Helena Lindkvist.
Daghemmen är sedan länge ersatta av förskolor. Också det en namnändring som markerar att funktionen ändrats. Det är inte längre bara tryggt och hemlikt, förskolan ska dessutom vara en plats för lärande.
‒Vi har ett pedagogiskt uppdrag. Enligt läroplanen ska förskolan utveckla förmågor och kunskaper i bland annat språk, matematik, naturvetenskap och teknik, men också demokrati och sociala förmågor.
Borgen stod klar 1968. Flera daghem byggdes åren därefter, men 1975 var ändå inte mer än tio procent av landets ett- till sexåringar inskrivna i förskolan.
I dag är läget ett annat. I Katrineholm har Borgen fått sällskap av ytterligare 17 kommunala förskolor i tätorten, plus sju utanför centralorten och två fristående förskolor.
Och fler är på gång. Katrineholm växer så det knakar och kommunen planerar därför för ytterligare 25 avdelningar under de kommande åren.