Blocköverskridande politik i kommunen är stabilast

100 kommuner i landet har blocköverskridande styren, och det är också det stabilaste sättet att styra, enligt en kartläggning i tidningen Dagens samhälle.

Lars Härnström (M) och Göran Dahlström (S) har styrt Katrineholm tillsammans i sju års tid.

Lars Härnström (M) och Göran Dahlström (S) har styrt Katrineholm tillsammans i sju års tid.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-09-07 16:00

Det har ibland kallats för oheliga allianser, när partierna går över blockgränserna för att styra kommunerna. Men Katrineholm är inte ensamt om att styras av en S+M-koalition. Miljöpartiet har sedan lång tid styrt tillsammans med antingen S/V-sidan eller M/L/C/KD-sidan och kan därför, enligt artikeln i Dagens samhälle, inte på samma sätt räknas in i ett av blocken som de andra partierna.

I dagsläget har 100 andra kommuner blocköverskridande styre och 25 styrs av socialdemokrater och moderater tillsammans. I Katrineholm är S och M är inne på andra mandatperioden av gemensamt styre och i Strängnäs sköter S+M också den politiska ruljansen, med 31 av 54 mandat. Förra mandatperioden styrdes Strängnäs också blocköverskridande, men med FP+C+S+MP i ledningen.

Sedan valet 2014 har 23 kommunala styren spruckit, men bara fyra av de blocköverskridande kommunstyrelserna. Det får Dagens samhälle att dra slutsatsen att det här sättet att styra över gränsen är det stabilaste. I Strängnäs säger kommunstyrelsens vice ordförande Monica Lindell Rylén (S) till Dagens samhälle att en fördel med det blocköverskridande M+S-samarbetet är att något av partierna kommer att vara störst även efter valet. Gemensamma och långsiktiga frågor kan därför drivas vidare, oavsett valutgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om