Bistron nästa när gästgiveriet ges upp

När krögarparet Ceith Landin och Agne Zakarauskaite Landin snart dukar julbordet i Rejmyre gestgifveri blir det för sista gången.

Agne Zakarauskaite Landin och Ceith Landin ger upp Rejmyre gestgifveri och planerar en satsning på bistron som paret höll öppen i somras.

Agne Zakarauskaite Landin och Ceith Landin ger upp Rejmyre gestgifveri och planerar en satsning på bistron som paret höll öppen i somras.

Foto: Jarperud Stina

Övrigt2018-02-13 09:21

– Den är för jobbig och inte tillräckligt lönsam, säger Ceith Landin om rörelsen i bruksorten – och aviserar i stället en satsning i Katrineholm.

När kontraktet för restaurangen vid Rejmyre glasbruk löper ut vid årsskiftet, lär makarna Landin med största sannolikhet inte förnya det.

Efter fyra år är de beredda att ge upp den satsning på gästgiveriet som påbörjades 2015. Det har helt enkelt varit för slitsamt och gett för lite tillbaka.

– Det har bara varit lönsamt fyra månader om året. Då har det i och för sig varit jättekul. Vi har haft mycket folk när vi serverat julbord, vid påsk och under sommarmånaderna. Men resten av året är inte underlaget tillräckligt, beklagar Ceith Landin.

Svårigheterna fanns med i kalkylen när han och kompanjonen Magnus Jeppsson tog över i Rejmyre efter den tidigare ägarens konkurs. Men försöken att locka ortsborna till restaurangen med sänkta priser och olika kringarrangemang har inte varit nog.

– Vi är jätteglada för det vi har gjort i Rejmyre och älskar verkligen miljön där. Men det känns ändå skönt att beslutet att sätta stopp har mognat fram.

Det har också påverkats av att Landins har sitt familjeliv i Katrineholm. En fortsatt satsning i Rejmyre skulle kräva 14 timmars arbetsdagar sju dagar i veckan, menar Ceith Landin.

– Därför är det bättre att vi jobbar för att få en fungerande verksamhet här än där.

Det första steget mot det är redan taget: Ceith och Agnes mat och dryck, som det står på skylten till bistron på Stortorget. Där hyrde paret in sig i somras och serverade lättare maträtter, sallader, smörgåsar och fika.

– Vi fick ett väldigt fint mottagande och vill satsa fullt ut där. Vi ser framför oss en lunchrestaurang som också säljer matlådor, i kombination med kvällsverksamhet, catering och uthyrning av bistron till fester.

– Visst är det en liten lokal. Men vi har tänkt om när det gäller de 26 platserna. Kanske kan vi hinna med två sittningar? Om inte annat är det bättre med 25 gäster om dagen i Katrineholm än fyra, fem om dagen i Rejmyre under åtta månader om året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om