I sitt hem vid Sörtorp i Floda socken, Katrineholms kommun, har många planer smitts. Här formades bland annat de första idéerna till den nu så kända Krav-märkningen.
Kalle Källander har alltid haft ett alldeles speciellt band till naturen. Han föddes i Uppsala, men växte upp i Gävle. Som ung gick han med i Fältbiologerna och bildade en egen avdelning i staden där han bodde.
Intresset för natur och insekter fick han från sin farfar som introducerade honom i fjärilsvärlden. Från sjuårsåldern har Kalle samlat fjärilar. Det har blivit en hel del med åren. Stora skåp är fyllda med fjärilar sorterade efter sort.
- Det är mest små oansenliga fjärilar, även om en del som dödskallefjärilen är mer uppseendeväckande och andra mer färggranna.
En av många minnesvärda jakter efter de bevingade varelserna var då Kalle sökte efter en speciell fjäril i svenska fjällens Abisko. Då han inte hittade den satte han sig besviket ner och började förstrött att vända på mindre stenar runt honom. Under en av dem fick han syn på en fjärilspuppa och tog med den hem. Fjärilen, en arktisk igelkottspinnare, kläcktes och visade sig vara av en sort som inte hade upptäckts i Sverige tidigare. Närmaste fyndplats var på Kolahalvön.
Även om han trivs med sitt ganska ensamma jobb på gården ser han fördelarna med att sluta sig samman i större grupper.
Ett resultat från de samarbeten han deltagit i var just Krav-märkningen och vars namn Kalle kom på. Ett annat är föreningen Rheum i vilken olika odlare gått ihop för att hjälpas åt med marknadsföring, försäljning och transporter av varor till butikerna.
Kalle Källander är biolog. Ett tag var han lärarvikarie inom NO-ämnena i Katrineholm.
- Men det var över 30 år sedan, berättar han.
Att fylla "pensionär" är inget som kommer att påverka honom speciellt mycket. Livet har sin gilla gång. Han kanske odlar en mindre mängd grönsaker än tidigare, men får, kor, höns, sällskapstax och katter tar sin tid. På en crossmoped, som han ärvt av den yngste sonen, och med en ljudbok i hörlurarna, tar han sig snabbt fram mellan djuren på bete och odlingarna.
- Att ha många ben att stå på, som både grönsaker och djur gör lantbruket mindre sårbart.
På gården ryms även hustrun Gun Haglunds ateljé och konsthall.
Den 18 augusti fyllde Karl Källander 65 år.