‒Syftet med den här turnén är att stärka graffitin som konstform, vi vill visa den professionella biten säger Roger Lindgren som är projektledare tillsammans med Jimmy Nenonen.
På plats för att inspirera var konstnären Anya Blom, som går under signturen Bless.
‒Ibland improviserar jag men i dag har jag gjort en skiss. Det ska handla om tyngdlöshet. Jag gör karaktärer och ofta står de bara rakt upp och ner. Nu ska det bli något i luften, som flyger och faller, säger hon.
Anya Blom har studerat fyra år vid Örebro konstskola.
‒När jag började där hade jag inte en aning om vad jag ville göra. Nu frilansar jag. Jag jobbar som illustratör och jag målar både inomhus och utomhus. Ingen vecka är den andra lik, säger hon.
Besökarna fick också prova på att måla graffiti. Först ut var kultur- och fritidsnämndens ordförande Caisa Sävheden Larsson. Roger Lindgren visade hur hon skulle hantera sprayflaskan med färg. Caisa Sävheden Larsson konstaterade snart nog att det inte var så lätt som det ser ut.
Här fanns också en skissverkstad.
Kusinerna Melvin Sundberg, 10, och Linnéa Rudolph, 9, var två av dem som slog sig ner bland skissblock, tuschpennor och bilder att inspireras av.
‒Det verkar så spännande. Det ser coolt ut men det verkar också svårt, tyckte Linnéa Rudolph.
‒En gång tittade jag på en kille som målade. Ingen såg vad han målade men sedan vände han på tavlan och då var det en jättefin gubbe där, berättade Melvin Sundberg.
Under dagen stod också en workshop på programmet, liksom en dansuppvisning av elever från Åsa folkhögskola.
Vingåkers skateförening hade också öppet hus och visade den påbörjade skatebanan inne i Röda ladan.
Graffititurnén är ett samverkansprojekt mellan landstinget, kommunerna och konstnärer.
Den inleddes i Strängnäs den 20 maj och avslutas i Gnesta den 19 augusti. Den 9 augusti kommer turnén till Katrineholm.