Befarad lagändring oroar handläggare

Länsstyrelsens farhåga besannas: nästa år tvingas den överta polisens ansvar för att vanvårdade djur omhändertas. Det väcker oro bland djurskyddshandläggarna – av flera skäl.

Övrigt2017-05-05 14:04

– Jag kan förstå polisens behov av att frigöra resurser. Men det är inte optimalt för oss.

Det säger Ulrike Segerström om att landets djurskyddsenheter 2018 kommer att få ännu fler arbetsuppgifter. Då ska ändringar i djurskyddslagstiftningen träda i kraft som ändrar ansvarsfördelningen och betydligt minskar de uppgifter som i dag åligger polisen.

Tidningen har tidigare rapporterat att polisen inte längre ska ansvara för att omhänderta vanvårdade djur efter beslut av länsstyrelsen. Inte heller ska polisen ägna tid åt att transportera, förvara, sälja eller se till att avliva djur. Även handläggning av koppel- och munkorgstvång ska lyftas ur polisens uppdrag.

Allt detta ska i stället länsstyrelserna sköta. Men med vilka resurser är oklart.

– Vi är oroliga för att det blir snålt tilltaget. Det kommer helt klart att kräva mer.

Det är inte bara kostnaden och risken för att kontrollerna ska bli färre som oroar. Förändringen medför också en ökad vålds- och hotbild mot de enskilda handläggarna. Förvisso kvarstår möjligheten att begära handräckning av polis. Men det är olyckligt att handläggaren som fattar ett känsligt beslut att omhänderta djur också förväntas verkställa, tycker Segerström.

– Vi kommer att behöva jobba mycket med att se hur arbetsuppgifterna ska fördelas för att minska risken för utsatthet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om