Det finns två sagopedagoger i Vingåkers kommun, Johanna Goldén och Maria Szabo. De har gått en ettårig utbildning i ämnet och lär nu också upp andra förskolepedagoger hur man arbetar med sagor i barnens lärande.
– Det ska väcka fantasi hos barnen och förstärka känslor. Till exempel kan de få identifiera sig med Askungen och hennes känsla av övergivenhet, säger Johanna Goldén.
Sagorna blir sedan utgångspunkten för lärandet och språkutvecklingen. Förra året hade Baggetorps förskola till exempel ett projekt där de arbetade med värdegrund utifrån sagor och avslutade alltihop med en jättelik teaterföreställning där alla barn medverkade.
Nu har ytterligare tolv förskolepedagoger i Vingåker lärt sig grunderna i sagopedagogik och arbetar med det i vardagen.
– Det räcker med att slänga ett skynke över ett par stolar så är man inne i sagans värld. Då blir det något annat än vardag, säger Johanna Goldén som tycker det är roligare att nå målen i läroplanen med sagor än med traditionella metoder.
– Det är ju det här vi vill sprida vidare. Det ger en skjuts i rätt riktning i vårt arbete.
I vår ska hon och kollegan Maria Szabo ha ytterligare en workshop. Det tar tid att förbereda en sådan utbildning och samtidigt jobbar Johanna Goldén som vanligt på Baggetorps förskola. Det har däremot inte gett någon ytterligare slant i lönekuvertet.
Det märks att hon är uppskattad av barnen som mangrant sluter upp då det är dags för saga.
– De älskar det här. Jag brukar ha med mig ett skynke med tygremsor ut i skogen som jag sätter upp mellan några träd och så blir det en sagovärld, det behövs inte så mycket rekvisita, säger Johanna Goldén.
När barnen träder in i sagovärlden drar hon i en speldosa och så sprider sig känslan av magi, var de än befinner sig, vare sig det är ute i den gråkalla skogen eller inne i ett varmt rum.
– Man ser att man når alla barnen, oavsett om de är blyga eller aktiva, säger Johanna Goldén.