Angelica Adolfsson har bland annat jobbat som personalig assistent under flera år. Så blev hon gravid och arbetslös under samma period.
‒Då fick jag tänka om. Och eftersom jag alltid har älskat djur ville jag gärna göra någonting med djur, berättar hon.
Så hon utbildade sig till hundmassör. Under sin ettåriga utbildning gjorde Angelica Adolfsson praktik, bland annat i TP:s hundbutik på Mejerigatan. Hundarna stod i princip på kö.
‒Jag har fått väldigt många positiva kommentarer under praktiken.
I dag driver hon Djurverkstan i hundbutikens lokaler. Här finns massagebänk, balansbollar och träningsband - allt för hundar.
Angelica Adolfsson behandlar både skadade och friska hundar.
‒När man kommer till mig gör jag en hel genomgång. Jag tittar på hur hunden rör sig och jag känner igenom hela hunden, letar efter inflammation, smärta eller stelhet.
‒Det är superbra för hunden att gå på massage även för att förebygga skador, säger hon.
Massage ökar blodcirkulationen och musklerna slappnar av.
‒Det finns många andra fördelar också. Hunden får finare päls och en hund som är stressad blir lugnare. Har man en väldigt ung hund lär den sig att hanteras.
Tycker alla hundar om massage?
‒Mer eller mindre. Vissa hundar har svårt att ta till sig den. Om de är stressade eller nervösa. Situationen här påminner kanske om besöket hos veterinären. Men när de har kommit hit ett par gånger så förstår de att det är trevligt. Det känns ofta mycket bättre redan andra gången.
Tåskador är vanliga hos hundar. Knäskador likaså. Och många har ont i höfter och rygg.
‒Det är väldigt sällan som jag inte hittar någonting.
‒Samtidigt är hundar experter på att dölja att de har ont. Jag körde bruksspår med min Xigge. Han älskade det. Jag var gravid och han fullkomligt släpade mig runt i spåret. Ett par månader senare började han passgå och fick mindre med muskler i ett bakben och då visade det sig att han hade gått med en frakturerad tå fram ett bra tag utan att ens vara halt.
Angelica Adolfsson visar hur hon masserar på sin egen hund Xigge. Hon börjar med att stryka Xigge över ryggen, värma upp musklerna. Sedan börjar hon massera hunden i nacken. Hon masserar kroppen och benen, tassarna och tårna.
‒Du kan inte göra fel. All beröring är stimulerande. Däremot ska man inte massera på ryggraden utan vid sidan av den. Massera i cirklar och knåda. Många är rädda att de tar i för hårt men om de gör det säger hunden ifrån.
Angelica Adolfsson säger att det är bra om man själv är lugn när man ska massera och att man masserar med lugna strykningar.
Efter en massagebehandling kan hunden vara extra törstig och lite frusen. Eftersom behandlingen sätter i gång njurar och tarmar kan den behöva rastas direkt efter behandlingen.
‒Hunden kan liksom vi bli lite öm i musklerna men det går ju över.
Efter en massagebehandling är kroppen trött och ska därför inte utsättas för fysisk aktivitet.