Återvinningsstationerna blir bara färre och färre

Vi blir allt bättre på att sortera våra hushållssopor. Men återvinningsstationerna i Katrineholm blir allt färre.

Övrigt2011-09-26 06:54

Det går 1- 907 invånare per återvinningsstation i Katrineholm.

- Normalt finns det inga regler som säger hur många personer som ska gå på en återvinningsstation utan vi försöker ha ett system som är tillräckligt stort. Hur många återvinningsstationer det finns på en ort beror också på om det till exempel finns fastighetsnära insamling i kommunen, säger Magnus Sandström, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

- Har en kommun mycket fastighetsnära insamling så har man färre återvinningsstationer.

I dag finns det 17 kompletta återvinningsstationer i kommunen. Dessutom finns det en plats för bara tidnings- och pappersförpackningsbehållare.

Men de har varit fler.

2010 togs fyra återvinningsstationer bort i kommunen, på grund av att privata markägare inte ville ha stationerna kvar. Ingen av dessa är ersatta i- dag.

- Det borde nog finnas några återvinningsstationer till i Katrineholm för att det ska vara tillfredsställande, säger Magnus Sandström.

En av de återvinningsstationer som försvunnit är den i Strångsjö.

- Oftast har vi som tumregel att det ska finnas en året runt-öppen livsmedelbutik på orten eller i samhället. Det är ett stort önskemål från oss. För oss är underlaget det intressanta. Det funkar inte att ha en kartongbehållare som man bara behöver tömma en gång i månaden för då blir innehållet i den förstört. Och då är hela miljönyttan borta med den.

Men exempelvis en äldre dam som bor på landet där det inte finns någon återvinningscentral, hur ska hon göra då?

- En del tar med sig sina förpackningar när de åker och jobbar. Andra när de åker för att handla. Men för henne är det värre. Möjligen att hon har någon som kan hjälpa henne med förpackningarna. Annars är nog det miljömässigt bästa att hon slänger dem i soporna, säger Magnus Sandström.

- Vi vill inte att folk ska åka 3-4 mil för att lämna sina förpackningar vid en återvinningsstation. Då har miljöförstöringen ätit upp hela förtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om