Arbetarrörelsen tågar för att fira helgdagen

På måndag är det röd dag och det dubbelt upp. De flesta är lediga från jobbet och en del kommer som traditionen bjuder att fira arbetarnas högtidsdag 1 maj.

Olle Olsson och Mäster Palm illustrerar väl att det snart är 1 maj, där det ska hållas tal, marscheras och sjungas. Olsson påminner om att första socialdemokratiska talet som hölls i Vingåker var just ett tal av Mäster Palm.

Olle Olsson och Mäster Palm illustrerar väl att det snart är 1 maj, där det ska hållas tal, marscheras och sjungas. Olsson påminner om att första socialdemokratiska talet som hölls i Vingåker var just ett tal av Mäster Palm.

Foto:

Övrigt2017-04-24 15:00

1 maj är den enda dagen på året där arbetarrörelsen står i centrum på en helgdag. Dagen har firats sedan 1890 och i stora delar av världen uppmärksammas dagen av främst vänsterorganisationer, partier och fackföreningar.

I Vingåkers kommun är det som vanligt traditionellt främst Socialdemokraterna som står som arrangör av det lokala firandet. Men Vänsterpartiet är också med. För övrigt är alla demokratiska 1 maj-firare välkomna till at tåga och vara med vid samlingen i Slottsparken, framhåller Olle Olsson som är ansvarig för 1 majfirandet i Vingåkers kommun.

Redan på tidig morgon är det samling i "Sossehuset" på Köpmangatan, berättar Olsson. Till fika och kampsånger kommer man att skriva plakat som ska användas i demonstrationståget.

Årets tema är "Den svenska modellen" och den generella välfärden, och utifrån dessa kommer olika paroller och slagord att pryda plakaten.

‒I dag saknas det lätta budskap och slagord, som "Åttatimmarsdag för alla", "Mer semester" och liknande, slår Olsson fast.

Det blir något mer diffust med att utgå från den "Svenska modellen", filosoferar han vidare.

Tidigare har det funnits levande musik vid samlingen som sker vid Systembolaget i centrala Vingåker, men de orkestrar som tidigare fanns har, enligt Olsson, lagts ned och därför är det högtalarmusik som gäller. Arbetets söner och Internationalen lär inte vara några högoddsare vad gäller vad som spelas under tågande och samling.

Konferencier i år är Niclas Strand och det lär bli en del musik och sång från scen där i Slottsparken. Huvudtalare är Caisa Sävheden Larsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Vidare kommer Monica Widén (S) att hålla tal och det kommer främst att beröra att det senare i år är kyrkoval.

SSU och LO kommer också att ha representanter på plats för korta tal. Vid ihållande regn hålls samlingsdelen i Slottsskolans aula.

Mäster Palm

August Teodor Palm, kallad "Mäster Palm", född den 5 februari 1849 i Fårabäck, Södra Sallerups socken, Skåne, död den 14 mars 1922 i Stockholm, var en svensk socialistisk pionjär och agitator, till yrket skräddare.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om