Apotekens tuggummin kallas humbug

Ökad mental prestationsförmåga och bättre hy. Tuggummit Vigo som nu säljs framgångsrikt på apoteken lovar runt men håller tunt, enligt Håkan Melhus, professor i farmaklogi.

Övrigt2011-10-21 05:00

Få apotekskunder har kunnat undgå de nya tuggummin under namnet Vigo, som i tre olika varianter lovar bättre mental och fysisk förmåga och bibehållen elastisk hy. Men marknadsföringen är starkt vilseledande, tycker de professorer som Katrineholms-Kuriren talat med.

- Bluff och båg, blir bedömningen från Olle Kempe, professor i molekylär medicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter att ha läst innehållsförteckningen på de nya tuggummipaketen. Innehållet ger inte mer effekt än en multivitamintablett, som har visat sig vara verkningslös om man inte har en speciell sjukdom, och i stora mängder till och med kan vara skadlig, enligt Olle Kempe.

Också Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi vid Uppsala Universitet, är kritisk till lanseringen.

- Det är oroväckande att apoteket, som har så starkt varumärke och flyger under trovärdig flagg säljer preparat under vilseledande marknadsföring, säger han. Eftersom kravet på att den medicin apoteken säljer ska vara vetenskapligt belagd, tror många att det också gäller övriga produkter, säger han.

Vigos tuggummin har anmälts av en privatperson till Konsumentverket, som bedömt marknadsföringen av produkten i reklam och på webbsida som vilseledande och i total avsaknad av vetenskaplig grund. Företaget har sedan ändrat påståenden i reklamen, men inte på förpackningen, och ärendet kan därför tas upp igen, meddelar Emma Hedge, jurist på Konsumentverket.

Hälsopåståenden under utredning

Just nu utreder EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) vilka påståenden som får kopplas till olika ämnen, vitaminer och preparat. Förteckningen över en godkänd lista av hälsopåståenden ska vara färdigt våren 2012, berättar Emma Hedge.

- Fram till dess ansvarar företaget bakom produkten för att ha grund för sina påståenden, säger hon.

Samtidigt som nya produkter utan vetenskaplig effekt dyker upp, bantar apoteken sina medicinlager. Efter omregleringen får apoteken inte längre sälja tillbaka överskottet på medicinen till grossisten, vilket är en orsak till att de inte vågar köpa in så stora lager. Dessutom måste de varje månad köpa in den för tillfället billigaste varianten av en medicin, och sälja slut den på en månad för att inte behöva rea ut den till inköpspris, berättar Ulrika Flodqvist, chef för Apoteket Violen.

- Det skapar förvirring för kunderna att hela tiden erbjudas en ny variant av medicinen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om