"Antikrunda" och auktion på slottet

Söndagen den 29 oktober arrangeras en heldag på Säfstaholms slott med såväl auktion, värdering av antikviteter som äppelbakstävling.

Övrigt2017-09-25 06:00

Om det är någon som är sugen på att äga äkta gamla slottsmöbler, eller kanske litografier som köptes in på 1970-talet för en spottstyver, så finns en chans att fynda när kommunen bjuder in till en heldag på slottet.

Kultur- och fritidsnämnden har beslutat, utifrån upplevelsechef Johan Tranquists tjänsteutlåtande, att nu är det dags att rensa upp en del i slottet för att ge plats för den nya tiden, där slottet mer ska framstå som en plats där folk från alla kulturer kan mötas och umgås, aktivera sig och njuta kultur och konst.

Det som kommer att säljas på auktion är dels litografier av "ringa värde". Dessa litografier har ingått i ett artotek i biblioteket och har funnits för utlåning. Tranquist slår fast att det finns 62 verk i Artoteket och inget är utlånat.

De är av "ringa värde" och när de köptes in låg de på runt 100 kronor per litografi. Tranquist slår fast att värdet på litografierna är fortsatt mycket lågt med något undantag där värdet i dag kan vara uppemot 1500 kronor.

Utöver litografier kommer även gamla slottsmöbler att finnas med på auktionen. Upplevelsechefen konstaterar att en omfattande renovering av Säfstaholms slott är på gång, och inför detta behöver salarna tömmas.

En del av möblerna och tavlorna är inlånade och dessa ska lämnas tillbaka till ägarna. Kommunens egna konstverk och de möbler som bedöms har ett kulturhistoriskt värde eller ett bruksvärde kommer att behållas.

Det är främst på tredje våningen, som inte varit öppen för allmänheten, som det står "trasiga möbler, möbler av ringa värde och möbler utan historisk anknytning till slottet".

Enligt Tranquist är möblerna i stort av "ringa värde".

Under dagen kommer alla som så önskar att få möjlighet att ta med saker som de kan få värderade av en värderingsman. Det blir något av en lokal "Antikrunda" som ske under ett par timmar under söndagsförmiddagen.

Eftersom äpple är en symbol för kommunen arrangeras en baktävling där en av ingredienserna ska vara just äpple. Bakverken kommer att bedömas av en jury och bästa baket kommer att hedras med titeln: "Årets Äppelbagare".

Dessutom kommer vinnande recept att bli en bestående del på caféet då kakan blir Säfstaholms äppelkaka som fikasugna kan ta till sitt kaffe.

Vingåkers hembygdsförening deltar och bland annat kan man gissa ålder och värde på olika föremål som de visar upp under dagen.

Säfstaholmsäpplet

Säfstaholm är en sötsyrlig äppelsort med en god arom. Den härstammar från Säfstaholms slott i Vingåker. Sorten uppkom på 1830-talet och moderträdet som numera är fridlyst står fortfarande kvar i Vingåker. Trädet är fridlyst sedan 1921.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om