Anna-Lotta Svenssons matidĂ© sprider sig – nu ska katrineholmarna erbjudas överbliven mat till reducerat pris

Att tillvarata mat i stÀllet för att slÀnga den har blivit en vÀxande grej i dagens samhÀlle. Mathantverkaren Tom Simpson lÀste en artikel om en av entusiasterna, Anna-Lotta Svensson och tog kontakt med henne.

Anna-Lotta Svensson fick titta in hos Tom Simpson pÄ NZ Piez i Katrineholm.

Anna-Lotta Svensson fick titta in hos Tom Simpson pÄ NZ Piez i Katrineholm.

Foto:

Övrigt2019-01-09 18:00

– Visste du att bĂ€stföredatum Ă€r en relativt ny företeelse. DatummĂ€rkningen infördes först pĂ„ Ă„ttiotalet, Ă€r det första Anna-Lotta Svensson sĂ€ger nĂ€r vi beger oss till NZ Piez lokaler.

Tom Simpsons företag Àr relativt nystartat men han har redan fÄtt upp ögonen för hur trÄkigt det Àr att slÀnga Àtbara matvaror och nÀr han lÀste om hur man kunde erbjuda kunder överbliven mat till reducerat pris i stÀllet för att slÀnga den nappade han direkt. Han anslöt sig till företaget Resq club appen och nu Àr företagets Sverigesansvarige Anna-Lotta Svensson i Katrineholm för att fÄ fler att ansluta sig.

Anna-Lotta Svensson utbildade sig inom textil i BorÄs och det var dÀr hon fick upp ögonen för miljöproblematiken och det var dÄ frÀmst bomullsodlingarna som orsakade bekymmer. HÀr var det svÄrt att fÄ till en förÀndring men en idé av Anna-Lotta Svenssons far tog hon till vara och startade ett företag i Jönköping och en app dÀr restauranger kunde sÀlja överbliven mat sÄ den inte behövde kastas.

– Frankrike Ă€r egentligen föregĂ„ngslandet dĂ€r matsvinn bestraffades av staten och tvingade fram ett bĂ€ttre tillvaratagande av mat och det var inspirerad av detta som jag startade. Företaget blev sĂ„ framgĂ„ngsrikt att ett finskt bolag (Resq club), med erfarenhet av den hĂ€r typen av verksamhet köpte bolaget som nu heter Resq club. sĂ€ger Anna-Lotta Svensson.

Konceptet gÄr ut pÄ att företag som har mat med kort datum lÀgger ut det i en app till försÀljning. Köpare kan fÄ information nÀr mat lÀggs ut och köpa den.

Konkurrerar inte detta med den ordinarie försÀljningen?

– Nej, det tycker jag inte, vi vill inte blanda ordinarie med 2:a sortering och vi sĂ€ljer Ă€ven fĂ€rskt i fiket. Tidigare har vi fĂ„tt slĂ€nga en del och det gjorde ont, vi har lagt ner vĂ„r sjĂ€l i produktionen och att dĂ„ slĂ€nga maten, nej det vill vi inte. Dessutom Ă€r det dyrt att slĂ€nga i containern, menar Tom Simpson.

Nu förs diskussioner med flera matproducenter i Katrineholm om att ansluta sig och det rör sig om bÄde restauranger och matvaruaffÀrer i staden.

Resq club inriktar sig frÀmst pÄ mindre orter och finns i nitton stÀder runt om i Sverige. Moderbolaget ligger i Finland och dÀr Àr man betydligt större.

RÀdda överbliven mat

I Sverige finns det tvÄ större appar och aktörer.

Svenska Karma fokuserar pÄ större stÀder.

Finska Resq club som siktar in sig pÄ mindre orter.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!