I församlingshemmets fikarum har katolska Ann Sieben från USA fått en välförtjänt paus efter att ha gått från Julita gård där hon tillbringat föregående natt. Utan vare sig gps, pengar eller mobil vandrar hon fyra mil till fots varje dag och sedan den 2 december har hon varit på väg från Oslo. Via Trondheim och Jokkmokk är hon nu på väg till fots mot Uppsala och Vadstena.
– Jag gör en lång pilgrimsvandring varje vinter och i år tillägnar jag den till dem som tog kristendomen till Sverige, berättar hon.
Under 20 år arbetade Ann Sieben som kärnkraftingenjör, men under ett sabbatsår gjorde hon en pilgrimsvandring. Den gav mersmak och sedan 2007 hör hon till den katolska organisationen "Society of servant pilgrims".
– Pilgrimsvandringar är en uråldrig tradition. Jag har vandrat i 54 länder, men aldrig varit rädd för mitt liv. Folk är väldigt hjälpsamma och snabba att erbjuda mig ett mål mat och en plats att sova för natten. Det är en fördel som pilgrim att vara en liten medelålders dam som är 1,56 centimeter i strumplästen, skrattar hon hjärtligt.
I sin sju kilo tunga ryggsäck har hon en filt, lite kläder, sin bibel och en handduk. I en svart bok finns varje övernattning hon gjort sedan hon landade i Norge med stämplar från kyrkor, församlingshem eller hälsningar från privatpersoner som tagit emot henne.
– En natt i Norge sov jag på en brandstation, en annan på en förskola, berättar hon.
För många skulle bara tanken på att ge sig av till ett främmande land utan ett öre på fickan och vara utelämnad åt andras välvilja ingjuta skräck. Men inte för Ann Sieben.
– Om jag reser utan värdesaker finns inget att stjäla. Jag har vissa platser jag ska besöka, men har ingen aning om var jag hamnar på vägen.
Den 1 mars lämnar hon Skandinavien för destinationen St Louis i USA. Därifrån väntar ytterligare 2000 mil innan hon är hemma igen i Denver.
– Om allt går enligt planerna är jag framme lagom till påskmässan den 20 april.