Av landets kommuner placeras sig Katrineholm på plats 202, en markant ökning jämför med 2015 då kommunen hamnade på 256:e plats. På bildningsförvaltningen vill man framförallt lyfta fram två punkter där Katrineholm utmärker sig. Antal elever i nian som klarar kunskapskraven i alla ämnen och antalet elever som är behöriga till gymnasiet. 74,6 procent av niorna klarade kunskapskraven i år, en ökning med nästan elva procent från 2015. Även om kommunen främst ser till vad som behöver förbättras internt tittar de även på hur andra kommuner med liknande förutsättningar arbetar. Bildningsförvaltningens förvaltningschef Helene Björkqvist tar upp PISA-satsningen för ett par år sedan där man samarbetade med sju andra kommuner för att förbättra matematikkunskaperna.
– Där hade vi ett stort utbyte kring olika arbetsmetoder och vilka effekter det gav. Men också hur vi kunde fortsätta utveckla matematikundervisningen.
Hon menar att det finns en stor vilja inom förvaltningen att förbättra skolan och att det återspeglas i SKL:s rapport där kommunen tydligt går framåt.
– Det är ett hårt arbete som ligger bakom detta och vi jobbar ständigt med att förbättra oss.
I SKL:s siffror ser man också att flickor i genomsnitt presterar bättre än pojkar, något som gäller för hela landet.
– På Järvenskolan Tallås och Järvenskolan Södra har man satsat mycket på ett normkritiskt arbetssätt och där ser man ett förbättrat resultat för pojkarna. Man jobbar med att det ska vara coolt att plugga, säger Helene Björkqvist.
Bildningsnämndens ordförande, Johan Söderberg (S), tar upp hur Järvenskolan Södra arbetar.
– Pojkarnas resultat har ökat markant. Skolan säger att det beror mycket på att man arbetat hårt med ökad trygghet, studiero och att man inte accepterar skojbråk.
Han och Helene Björkqvist säger att man ständigt strävar att förbättra resultaten och att samarbetet mellan de olika förvaltningarna är en stor del av det arbetet.
– Vi samarbetar med framförallt socialförvaltningen och kulturförvaltningen och har också god samverkan med andra aktörer i samhället. Samarbetet med andra förvaltningar är viktigt då vi har olika kompetenser och kan stötta eleverna på olika sätt. Det är en framgångsfaktor som är ganska unikt för Katrineholm, säger Helene Björkqvist.