– Vi vill ge något tillbaka till hyresgästerna i stället för att renoveringen ska göra det dyrare för dem. Nu kan vi göra det, säger det kommunala fastighetsbolagets vd Lars Ingebrigtsen.
Det låter som en omöjlig ekvation, med tanke på hur miljonerna rullar när slitna gamla hyresbostäder ska bli som nya. Men i dagarna fick Vingåkershem ett positivt besked från länsstyrelsen.
Bolaget har preliminärt beviljats nästan fem miljoner kronor i statligt stöd från Boverket.
– Det går direkt tillbaka till hyresgästerna, säger Lars Ingebrigtsen.
Stödet gäller för renovering och energieffektivisering av hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar. Enligt Boverket behöver cirka 26 000 byggnader från miljonprogrammet 1965–1975 moderniseras och miljöanpassas.
För att det inte ska drabba hyresgästerna alltför hårt, avsatte regeringen 2016 en miljard kronor i sitt bostadspolitiska paket. Det får nu Vingåkershem del av.
– Jag tror att vi är bland de första att få stödet. Det är en av våra ambitioner att fortsätta att söka, säger Emelie Allo, controller på fastighetsbolaget.
Den påbörjade renoveringen på Herrgårdsvägen omfattar 45 lägenheter i tre hus. Det första ska stå rustat till hösten med utbytta stammar, renoverade badrum och kök och nya, energieffektiva fönster.
Tack vare stödpengarna ska till exempel en trerummare på 83,5 kvadratmeter under första året rabatteras med 1 700 kronor i månaden. Rabatt ska sedan ges i ytterligare sex år.
– Den minskar successivt efter första året, ner till 300–400 kronor det sista året så att övergången till normal hyra inte blir så kännbar, beskriver Allo.
Arbetena på Herrgårdsvägen beräknas vara slutförda hösten 2019. Vingåkershem begärde nyligen kommunal borgen för att kunna låna närmare tolv miljoner kronor till upprustningen. Kommunfullmäktige har sedan tidigare beslutat att ge fastighetsbolaget sådan säkerhetsgaranti.