Jo, det var rockstjärna som han skulle bli. Månget band har startats på krogen men alla tog sig inte ut därifrån, konstaterar Niklas Johansson med ett smil.
‒I stället fick jag rappa i klassrummet.
Han ser inte särskilt bitter ut för det. Katrineholmaren, flerfaldigt prisbelönt för sina texter till Katrineholmsrevyn, saknar inte framgång på underhållningsfronten. Samtidigt får han jobba med ungdomar på Järvenskolan Södra.
‒Man håller sig ung själv och känner sig värdefull – och värdelös ibland.
Det sistnämnda händer nog inte när SO- och svenskaläraren föreläser på sitt alldeles speciella vis. På Youtube kan ni se videon där ett beat från Latin Kings rullar medan Niklas Johansson rappar om hur samhällets ekonomi fungerar. Så här låter en del av texten:
"När det är cash flow, para finns och allt går i dur så råder det som kallas för högkonjunktur – men högre löner och ökad konsumtion kan leda till att det blir inflation – då minskar pengarna i värde och tar lika fort slut, fast du tjänar mycket mer än vad du gjorde förut".
[youtube id="Ww4D4SpYJEA"]
Humorn finns där, liksom uppmaningen att det som sägs är viktigt: "nu är det dags att du lyssnar på magistern". Det är första gången som Niklas Johansson gör en musikvideo av sin speciella undervisning, men han har framfört låtar i klassrummet förut – bland annat om EU och franska revolutionen. Utgångspunkten är vad som finns i planeringen för kursen. Texterna framförs förstås på rim.
‒Jag har jobbat som musiklärare förut och vill dra nytta av det som jag är bra på – samtidigt som jag når ut till eleverna, säger Niklas Johansson.
Han konstaterar att hans elever först hamnar i en chockfas och sedan verkar uppskatta de tillfällen som undervisningen sker med sång. Och ja, eleverna tycks lyssna på magistern.
‒Vissa saker har satt sig. Jag tror att de får med sig lite mer än från en vanlig föreläsning.
Formuleringarnas gåva har Niklas Johansson alltid haft. Det är troligt att ådran kommer från mormor Wera Olovsson, mångårig KK-medarbetare och krönikör.
‒I lågstadiet tyckte jag om att skriva berättelser. Då började jag drömma om att bli författare.
Lärare som Kerstin Thel, Leiph Ericson och Jan-Olov Andersson uppmuntrade honom att fortsätta med skrivandet. Så småningom blev det medverkan i Dud-musikaler innan lärarstudier och arbetsliv kallade. "Nibbe" jobbade på Malmaskolan i Malmköping innan han kom till Södra skolan 2015.
Nu är han engagerad i Katrineholmsrevyn för tolfte året. Han började som stand in för Micke Mårtensson och efter ett par år började han skriva material. I många år nu har huvuddelen av det egenskrivna materialet som revyn framför kommit från Niklas Johanssons penna.
Privat är han lite försynt och blyg.
‒Om jag var kär i en tjej gick jag inte fram och sa det till henne. I stället skrev jag en låt eller en dikt. Det är skrivandet som är mitt forum.
Men han har aldrig haft några problem med att stå på en scen och sjunga en sång eller gå in i en roll. Dock är han tveksam till att han kommer att stå på scenen i revyn 2018. Skriva ska han, men medverkan är tidskrävande.
‒Jag älskar att stå på scenen, men det är tråkigt att repa.
[youtube id="zg7XmuuGxJk"]
Kombinationen i Niklas Johanssons texter av humor med spets och stort hjärta har blivit något av revyns signum.
‒Jag vill göra något som är viktigt. Jag kan själv skratta åt jättefåniga saker och en del blir bara trams. Men när skrattet fastnar i halsen, då är jag som mest nöjd. När det blir en tystnad före applåderna. Det finns en utsatthet i den tystnaden.