Granskningen visar att alla kommunens länkar i kedjan, från politikerna i topp till den operativa projektgruppen, har brustit på ett eller annat sätt.
Helt avgörande, enligt revisionsföretaget EY, har varit den totala avsaknaden av kommunikation, i sin tur kopplad till att projektet helt saknat styrmodell. Ansvaret för detta vilar ytterst på de förtroendevalda i kommunstyrelsen, dess ordförande Anneli Bengtsson (S) och kommunchefen Ralf Hedin.
Enligt EY har dessa i sammanhanget brustit i sin lagstadgade plikt att hålla uppsikt över kommunens verksamheter.
Det var när siffrorna till kommunens delårsrapport sammanställdes i somras som förskräckelsen började sprida sig. Slutnotan för den nyligen invigda Tennisparken visade sig plötsligt vara avsevärt högre än budgeterat.
I stället för åtta miljoner kronor upptäcktes att projektet kostat nästan det dubbla: 15,7 miljoner. Hedin blixtinkallade de externa revisorerna att syna projektet i sömmarna.
Byggprojektet hade haft en politisk styrgrupp bestående av Bengtsson, Robert Skoglund (S) och Charlotte Prennfors (M). Dessa hade dock inte sett någon anledning att lyfta ett finger – enligt Bengtsson betraktades projektet som okomplicerat varför samhällsbyggnadsförvaltningen fick jobba ostört.
Då ingen slog larm om stigande merkostnader förutsattes att allt gick enligt plan. Övriga politiker i kommunstyrelsen ställde inga frågor till samhällsbyggnadsförvaltningen, kommunchefen eller projektgruppen.
Det borde de ha gjort.
En trappa ner i organisationen, på förvaltningen, rådde oklarheter både om innehållet i budget och om där medgavs någon töjmån.
När upphandlingen inleddes undertecknade samhällsbyggnadschefen Peter Grönlund ett strategidokument. Där angavs budget för parken till tolv i stället för beslutade åtta miljoner. Ingen som EY intervjuat har kunnat förklara den summan, som aldrig kommunicerades med kommunchefen, ekonomichefen eller politikerna.
Småningom skrevs avtal med den enda totalentreprenör som lämnat anbud, Skanska. Avtalet överskred budget med närmare en miljon kronor. Trots att budget därmed spruckit innan första spaden ens satts i jorden genomfördes upphandlingen.
Projektet och dess ekonomi borde i det skedet ha reviderats av kommunfullmäktige, anser EY. I stället rullade det vidare. Flera tjänstemän på förvaltningen var nya och visste inte mycket om alla tidigare turer runt Tennisparken. Men de förstod en sak: nu skulle den äntligen bli ombyggd, fin och klar till midsommar.
Då upphandlingen var gjord skapades en grupp bestående av en nyanställd kommunal projektledare med oklart mandat och en extern projektledare från ett konsultföretag i Örebro. Förvaltningschefen Grönlund axlade kommunens ekonomiska och beslutsmässiga ansvar.
Gruppen skred till verket utan projektmodell att luta sig mot och utan styrning från förvaltning och politik. I avsaknad av mötesprotokoll har EY haft svårt att granska hur ansvarsfördelningen såg ut i gruppen och mellan kommunens projektledare och Grönlund. Besluten som togs om tillkommande kostnader 2018 är inte dokumenterade, men fakturor och attestering är enligt EY i sin ordning.
Helt klart, framhålls i granskningsrapporten, är att projektgruppen lämnades utan engagerad insyn, stöd och hjälp att hålla koll på hur kostnaderna drog iväg. Det orsakade menlig skada på projektbudgeten och faller enligt EY på kommunledningens ansvar.
Det var de ändrings- och tilläggsarbeten som tillkom våren 2018 som fick den kapsejsade projektbudgeten att sjunka. Skadan hade kunnat mildras om den bara varit känd.
3,6 av de 7,6 miljoner kronor extra som Tennisparken kostade utgjordes av tillkommande, oplanerade arbeten inför färdigställandet. Våren 2018 hade en ekonom snabbt och enkelt kunnat se att projektet slog igenom budgettaket. Men ingen av kommunens ekonomer var kopplade till projektet.
De var fullt upptagna med det nya ekonomisystem som installerades. Ekonomichefen Elin Höghielm har för EY berättat att hon inte ens visste att det fanns en projektgrupp för Tennisparken.
Det var projektledarna, i särskilda fall tillsammans med samhällsbyggnadschefen, som i praktiken hanterade dessa beställningar och fakturor. Enligt EY:s granskning brast gruppen både i kompetens och erfarenhet, vilket ledde till felaktigheter.
Gruppen hade behövt stöd av en professionell styrgrupp eftersom många överraskningar plägar dyka upp i bygg- och markprojekt. Och så skedde också i Tennisparken.
En beställning av ett staket fick göras om då utformningen och färgen var olämplig för barn. Det tillkom extra kostnader för ej beställda fundament och markarbeten till utegymmet. Bygget av en kiosk med kök, uteservering och allmän toalett drev upp kostnaderna fyra gånger mot vad som är normalt för tillkommande arbeten.
Om dessa obudgeterade arbeten borde kommunledningen ha informerats – och hållit sig informerade – understryker EY.