Första gången jag kom i kontakt med den lilla byn vid sjön Yraft var 1988 då jag och en kamrat for dit för att fiska och vandra. Vi hade tidigare varit i Laisälven strax norr om Sorsele och tyckt att det var helt fantastiskt.
När våra blickar föll på Laisälvens källflöden hamnade vi i Adolfström. Minnena från gästfriheten vi mötte i byn har suttit kvar under alla år sedan dess.
Adolfström har sina rötter i silverbrytningen. Här låg under 1700 -talet ett silververk. Det var malm från Nasafjäll som skulle rostas och platsen för detta blev vid Ladvejokks utflöde i sjön Iraft. Platsen döptes till Adolfström, troligen efter Gustav III:s bror.
Det var på julafton 1769 som Lars Qvist, lagman i Lappmarken, grundade Nasafjälls silwerverk. Under denna period bodde här som mest 58 personer och här fanns verkshus, magasin och bostäder. Här fanns arbetare, bokhållare, predikant och hyttmästare. Den förste hyttmästaren var Carl Laestadius, far till den mera kände Lars Levi Laestadius. Ännu i dag syns lämningar efter silverhanteringen i byn. Det var ingen lönsam hantering och verksamheten upphörde. År 1821 brann hyttområdet ned och låg sedan öde under 20 år. 1841 kom Jonas Jonasson med familj till Adolfström efter att ha köpt området året tidigare.
I dag är det en levande by som präglas av en entreprenörsanda fullt i klass med Gnosjös. Handelsboden drivs av Marianne Torfe och här finns förutom kaffe och förnödenheter också nostalgiprodukter. Torfve driver även försäljning via internet, hyr ut kanoter och arrangerar jakter. Hon kom från Stockholm och fastnade för framlidne bybon Jan Torfve i samband med en kurs i fjällvett.
Handelsboden är ett populärt utflyktsmål.
‒Den här veckan har vi besök av BMW:s motorcykelklubb som har årsträff i Arjeplog. Då ska vi servera åtskilliga koppar kaffe, smörgåsar och fikabröd. Alla händer som är tillgängliga går åt när de dyker upp, berättar Marianne Torfve.
Rolf Sundqvist driver företaget Adolfströms camping i byn och här går det att hyra stugor, husvagnsplats, båtar och skotrar på vintern. Här finns även en bensinmack.
Familjen Johansson driver två företag: Fjällflygarna och Johanssons fjällstugor. Helikopterföretaget med fyra helikoptrar flyger turister upp i fjällterrängen, men har även uppdrag åt rennäringen, kraftbolagen och länsstyrelsen i Norrbotten. Här är Kjell Johansson flygchef med sonen Fredrik vid sin sida som tekniskt ansvarig och pilot. Hustrun Karin, bördig från Odensbacken, ansvarar för stugbyn och uthyrningen.
Mitt i Laisälvens delta finner vi Bäverholmens värdshus och dess värdinna Therese Lindmark. Värdshuset nås genom att vandra på Kungsleden eller med båt från Adolfströms brygga. Värdshuset har fullständiga rättigheter och serverar mat lagad mestadels av traktens råvaror. Här finns både älg och röding på menyn.
Värdshuset är Arnold Sundqvist och Lisa Söderbergs livsverk men nu har Lisas son Niklas Söderberg och hans sambo Therese Lindmark tagit över.
‒Jag försöker driva Bäverholmen i deras anda. Det ska vara välkomnande och maten ska lagas på ett rakt och enkelt vis, precis som Lisa gjorde. Det är hon som har lärt upp mig, berättar Therese Lindmark.
Värdshusvärdinnans sambo Niklas Söderberg växlar mellan gruvarbete och värdshusarbete, en vecka åt gången på varje ställe.
‒Nej, han skulle nog inte klara sig om han inte fick arbeta i gruvan, säger Therese Lindmark.
Blir det inte ensamt här när turisterna inte finns här?
‒Nja, det kan vara bra med lite lugn och man får gå här och plocka i sin egen takt ibland. Men när vårfloden kommer kan det bli besvärligt här på Bäverholmen och en hel del arbete. Arnold (Sundqvist) byggde en mur runt byggnaderna för att hindra vattnet att tränga in under trossbottnen i huset. Vi ställer skivor för öppningarna och har pumpar som evakuerar smältvattnet. När vattennivån blivit normal finns det alltid underhålls- och målningsarbete att utföra, berättar Therese Lindmark.
Pieljekaise nationalpark ligger i Arjeplogsfjällen, mellan Jäckvik och Adolfström. Det är ett lågfjällsområde med många småsjöar. Det högsta fjället som också har gett nationalparken dess namn är Pieljekaise som är 1138 meter över havet. Det samiska namnet Bieljijgájse betyder Örontopparna; fjällets två toppar liknar ett öra i profil. Här finns gott om björkskogar men också hedar och örtrika ängar. Pieljekaise nationalpark ligger i Semisjaur-Njarg sameby.
Nationalparken erbjuder vandraren fina naturupplevelser men även mygg under varma sommardagar. Kungsleden korsar nationalparken.
Fisket är förbjudet i nationalparken men utanför parken finns det gott om vatten där man kan fiska. Bland annat statliga vatten där det går att lösa fiskekort. Vissa av vattnen får man endast fiska i med flugor. Vårvintern är en årstid när många kommer till Adolfström för att åka skoter och pimpla röding i fjällsjöarna. Höstfisket är oftast givande, i Yraft finns öring och röding. Även i de mindre fjällsjöarna finns stor röding och öring. Vill man inte gå så flyger Fjällflygarna gärna dit och hem med sina helikoptrar men du kan även ta en kombinerad tur med flyg upp på fjället Tjäksa 1092 meter över havet, vandra till Bäverholmen och inta en god måltid för att avsluta med en båtfärd genom deltat ut i Yraft för att släppas av vid bryggan i Adolfström.