90-åring som gärna har en kopp te på lut

Den 1 december är det 90 år sedan Astrid Algard kom till världen. En hel del har hunnit hända sedan dess.

Övrigt2013-11-29 07:53

Andra världskriget och de kalla vintrarna år 1941–1942 då hon kunde hoppa ner på de frusna isflaken på ena sidan av Riddarfjärden i Stockholm för att ta sig över till arbetet på Söder bara något som har passerat revy under Astrids liv.

En hel del flyttar har det också blivit. Hon föddes i Gävle, yngst av sex syskon. När Astrid var 1 år flyttade familjen till Enköping. Och lagom till hennes skolstart till Ekolsund, sen till Vappa gård och då blev det Enköpings folkskola som gällde. Den hade sju klasser, men sen var möjligheterna att studera vidare små.

Astrid tog sommarjobb som barnpiga i Stockholm vid 13 års ålder. Det hade hennes pappa svårt att acceptera, Astrid skulle ju förverkliga hans egna drömmar om studier. Men det blev en realexamen till slut.

Förvärvslivet började med olika sekreterarjobb i Stockholm. På en folkdanskurs på Norra Real träffade hon Arne Algard, de gifte sig mycket unga och fick två barn.

Med Arne kom en helt ny livsstil. Han var vegetarian.

— Att inte äta kött var bökigt på den tiden, berättar Astrid.

— När barnen blev lite äldre och jag var 43 år kände jag att ville ta upp studierna igen. Jag testades och befanns lämpad för socialt arbete. Arne och jag separerade och jag sökte mig till socialhögskolan i Örebro.

Efter socionomexamen fick Astrid arbete som socialsekreterare i Odensbacken.

— Jag skaffade mig ett torp med 6 000 kvadratmeter mark. Jag odlade grönsaker och var nästan självhushållande en tid. Till sist orkade jag inte längre.

— Min mamma var från Flodatrakten och jag ville veta mer om hennes rötter. Därför flyttade jag så småningom som pensionär till Katrineholm.

Astrid är med i många föreningar; Floda hembygdsförening, Korndockan, SPF Linden, Gartner med flera. Och Fogelstadföreningen fick henne att trivas i stan. Hon deltar i hantverksgrupper, gymnastiserar och jobbar i en villaträdgård.

— Under några år kunde jag inte odla. Då höll jag på att bli tokig!

Hon läser Kuriren både på papper och i datorn.

— Det är fantastiskt! Med datorn kan man förstora sådant som annars är för smått att läsa, säger hon entusiastiskt.

Mer om Astrid Algard

Grodor är ett favoritmotiv. På hyllorna i köket står torkad klöver, björk, citronmeliss, pepparmynta, nässla, hallon, åkerfräken och dessutom torkade lindblommor som används till te. "Alla i Katrineholm, Lindarnas stad, borde veta hur lindblomste smakar", tycker hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om