Under en kort period efter årsskiftet 1954/55 var Kuriren också morgontidning. Men läsarstormen var så kraftig mot morgonutgivning att tidningsledningen tvingades backa och återgå till eftermiddagsutgivning. Men den 2 maj 1979 togs det definitiva steget, främst av distributionskostnadsskäl, att permanenta Kuriren som morgontidning.
Vi är några som med såväl glädje som vemod minns dagen då Kuriren blev morgontidning för gott med allt vad det innebar av omställningar – inte bara rent arbetsmässigt utan även familjemässigt. Det blev helt enkelt mer kvällsarbete.
De som kanske drabbades allra mest var förstås tryckeripersonalen på Kuriren – på den tiden hade vi en egen presshall.
Roger Lindström, 66 år i dag, var en av tryckarna. Och han minns hur han fick lägga om sin dygnsrytm totalt. Från att tidigare ha jobbat från sju på morgonen till dess att tidningen var färdigtryckt någon gång vid middagstid, började nu i stället hans arbetsdag klockan sju på kvällen och sträckte sig fram mot småtimmarna. Trycktstart var officiellt satt till 00.30.
– Det förändrade ju mycket privat. Jag tvingades till exempel sluta att träna flicklaget i Värmbol, jobbade ju nästan varje kväll, berättar Roger Lindström, som haft många arbetskamrater i presshallen under årens lopp.
Han berättar vidare att han dock i dag får betala sitt pris för det ständiga nattjobbet.
– Jag har svårt för att sova, måste ta någon form av insomningstablett varje kväll. Kroppen ställer visst aldrig om sig till ”normaltid”.
Roger Lindström fick avtalspension då han var 58 år. Den egna tryckpressen i Katrineholm avvecklades 1988 och Roger tvingades skola om sig inom företaget. Hans nacke och axlar stoppade inte med det nya arbetet framför en dator.
Det som definitivt avgjorde Katrineholms-Kurirens övergång till morgontidning var det faktum att man kunde skriva ett avtal med PS Distribution AB i mars 1979. Men viljorna inom tidningsledningen var motstridiga. Chefredaktör Holger Wigertz var motståndare till övergången, men tvingades ge med sig. Och en överenskommelse träffades sedermera mellan journalister och typografer om ändrade arbetstider.
Vid styrelsemötet den 10 maj, åtta dagar efter övergången till morgontidning, noterades att upplagan ökat mer än tidigare – gensvaret från läsekretsen var alltså den här gången positivt. Holger Wigertz passade också på att under detta styrelsemöte ge marknadsföringen ett erkännande, resultatet hade blivit betydligt bättre än vad Wigertz trott.