En polishelikopter cirkulerade under tisdagskvällen över Strängnäs i jakten på tjuvarna som ska ha lämnat platsen vid lunchtid med en båt som legat förtöjd strax nedanför domkyrkan. Enligt uppgifter till polisen ska det handla om en mindre öppen motorbåt.

– Vi har ingen person gripen eller misstänkt, men spaningen fortsätter, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson, under tisdagskvällen.

Det var en stor styrka poliser som arbetade med stölden som skedde i Strängnäs domkyrka vid lunchtid. Polishelikoptrar, sjöpolis och styrkor i och kring Strängnäs stad arbetade med fallet. Tre platser är avspärrade av polisen vid domkyrkan och längs tjuvarnas flyktväg ner mot Mälarvattnet vid Bo Setterlinds park sent på tisdagskvällen.

– Det är där vittnen gjort iakttagelser, säger Thomas Bergqvist vid Sörmlandspolisen.

Klockan var strax före 12 när larmet inkom om en stöld i Strängnäs domkyrka. Området runt domkyrkan spärrades av och polisen uppger att en teknisk undersökning genomfördes under eftermiddagen och att vittnen och personal förhördes på plats.

– Vi får in mycket tips och förhören sker löpande, säger Thomas Agnevik.

– Vi har ett signalement på två män. En är 180 centimeter lång, smal, ljusbeige jacka, mörka långa byxor. Den andre något kortare än 180 centimeter, kraftigare, mörk jacka, eventuellt något rött under, mörkt hår eller något mörkt på huvudet, säger Thomas Bergqvist.

– Det är inte så att vi har gärningsmännen inom räckhåll, men vi har fått in mycket material från allmänheten. Så jag är förhoppningsfull om att vi ska nå framgång i den här utredningen, säger Thomas Agnevik.

Enligt vittesuppgifter till polisen försvann de två männen i en liten vit eller blå motorbåt österut.

– Vi efterlyser nu fler vittnesuppgifter. Om man sett något vill vi att man ringer 114 14, säger Thomas Bergqvist.

Under kvällen fick polisen tips om att de misstänkta gärningsmännen kunde befinna sig i Morraröfjärden eller Tynnelsö.

– Polishelikopter cirkulerade där och även kustbevakningen var på plats, men båten som vi fick tips om hade ingenting med det här fallet att göra, säger Thomas Agnevik.

Domkyrkans kommunikatör Catharina Fröjd är på plats i domkyrkan när tidningen når henne. Hon bekräftar att ingen är skadad eller hotad men att hon och hennes kollegor nu tar hand om varandra.

Under tisdagskvällen meddelade polisen och sedan Strängnäs domkyrka vad som saknas efter stölden. Det är delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611. Tre föremål av de totalt sex är stulna; de två kronorna och ett riksäpple.

Enligt domkyrkan är föremålen, som är av både historiskt och ekonomiskt högt värde, förvarade enligt rådande säkerhetsföreskrifter i låsta och larmade montrar. Under tisdagen var domkyrkan, som vanligt, öppen för besökare, när stölden skedde.

Strängnäs domkyrka kommer hålla stängt under onsdagen.