Arbetet med boken, som getts ut av Bonnier Fakta och tävlar med fem andra i kategorin Årets svenska fackbok, har skett i två parallella projekt. Medan fotografen Roine Magnusson legat ute i fält och fotograferat fåglar har Åsa och Mats Ottosson samlat fakta och berättelser om de 30 fågelarter som närstuderas i boken.

‒Vi har klurat mycket över varför möten med fåglar berör så starkt. För varje fågel som presenteras har vi letat reda på en person som berättar om sitt förhållande till just den arten. Utgångspunkten har varit att porträttera fåglar som finns i vår närhet. Men samtidigt har vi förstås varit helt beroende av vilka arter som behagat dyka upp vid fotograferingen.

Roine Magnussons mycket speciella fågelporträtt har tagits i en portabel studio.

Artikelbild

Trion bakom Augustnominerade boken "Nära fåglar". Roine Magnusson, Åsa och Mats Ottosson.

‒Han har tillbringat mycket tid på olika fågelstationer och fått låna in fåglarna för fotografering i samband med att de ringmärkts. Just den neutrala bakgrunden gör att man faktiskt ser fåglarna på ett helt nytt sätt, det är som om varje individs karaktär renodlas. Man kan säga att han jobbat lite som en modefotograf, fast med fåglar.

Åsa och Mats Ottosson har tidigare skrivit en rad böcker med koppling till förhållandet mellan natur och människa.

‒Precis som när vi skrev om kor så handlar det om en sorts kärlekshistoria mellan djur och människa.