Vitaminbomberna frodas i Österåkersjorden

Bären kallas för Nordens passionsfrukt. Monika Andersson i Lucketorp i Österåker bär på en dröm att en dag kunna försörja sig på sin havtornsodling.

Österåker2013-09-14 12:15

I Lucketorp är det skördetider just nu. På Monika Anderssons 300 havtornsbuskar lyser bären i en underbart orange färg. Havtornsprodukter är fortfarande ovanliga och exklusiva på den svenska marknaden. Kanske beror det på att havtorn är en lite bortglömd skatt i Sverige och det tidskrävande arbetet som ligger bakom. Att skörda havtornen kräver tålamod, låg smärttröskel och tid. Man får inte vara rädd för att bli stucken i fingrarna. De nyttiga bären ligger nämligen inbäddade bland vassa taggar.

- De som odlar i riktigt stor skala klipper av grenar och lägger dem i frysen. Då ska man kunna skaka loss bären, säger Monika Andersson och berättar att det inte är någon metod som hon använder. I stället är det handplockning som gäller. För att få ihop en liter bär får hon plocka i en timmes tid.

- Det går inte att plocka med handskar heller så man blir lite "prickig" på fingrarna av taggarna, säger Monika Andersson.
Havtornsbuskarna firar tre år på Lucktetorp i år och det är först i år som de gett en riktigt riklig skörd. Monika Anderssons havtorn kom som plantor för tre år sedan från Balsgård utanför Kristianstad där lantbruksuniversitetet bedriver forskning med att ta fram bra sorter. Monika Andersson hade hört talas om havtorn, ett bär som hon kallar "ett superbär". Hon läste mycket och pratade med experter. På gården i Lucketorp fanns det också gott om plats och hon kunde inte heller hitta någon annan odlare av havtorn i vare sig Sörmland eller intilliggande län. Då bestämde hon sig för att satsa på en havtornsodling.

- Sedan dess har jag blivit frälst på havtorn! säger Monika Andersson.
Några nitar har hon hunnit att gå på under åren. Det visade sig att det inte bara är människor som uppskattar de syrliga bären. Skatorna är förtjusta i dem och rådjuren, vilka det finns många av i omgivningarna, tyckte om att feja sina horn mot buskarna med följden att busken dog. Numera är odlingen därför inhägnad av ett rejält viltstängsel och fågelskrämmor ska hålla skatorna borta.
Det som gör havtorn lite speciellt är att det är en såkallad tvåbyggare. Det innebär att det finns han- respektive honblommor på olika buskar. Hanbuskarna är mörkare och ger inte några bär men är nödvändiga i odlingen för att honblommorna ska bli pollinerade.

- De vindpollinerar. Jag har 30 hanbuskar i odlingen, förklarar Monika Andersson.
I Monika Anderssons odling finns åtta olika arter. De skiljer varandra åt en aning, bland annat kan man se det på färgen på bären.
Monika Andersson använder havtorn främst till att göra sylter och marmelad. 

- Jag kan rekommendera havtornsmarmelad med en bit brieost på kex. Det så himla gott och man äta hur mycket som helst, säger hon.
Havtorn, som kallas Nordens passionsfrukt, kan användas till mycket – bakning, te, marmelad, glass, yoghurt, sorbet och juice är några av användningsområdena. Det finns nästan inga begränsningar. Ett havtornsbär är dessutom rena vitaminpaketet. Det innehåller vitaminerna A, C och E samt de flesta av B-vitaminerna. Det enda som förstörs av upphettning bland de många vitaminerna i bäret är C-vitaminet. Frysning däremot gör att även C-vitaminet bevaras. Det går också att utvinna en exklusiv olja ur bärets hårda kärnor. En olja som sägs vara värd så mycket som 4 000 kronor litern.
För Monika Andersson är marmelader och sylt de produkter hon inledningsvis kommer att satsa på. Havtornsprodukter är fortfarande ovanliga i butikerna och därför exklusiva.

- Jag kommer att åka runt på marknader och sälja. Jag tänkte bland annat på årets julmarknad i Österåker, säger Monika Andersson som berättar att hon även erbjuder självplock för allmänheten.
Än så länge har hon ett vanligt arbete vid sidan om hennes havtornsodling.

- Jag kan inte livnära mig på det här ännu. Men jag har en dröm om det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om