Ulf Burow bygger framtidssäker rening

En envis tysk visste vad han ville och lyckades övertyga miljökontoret i Vingåker att hans lösning för avloppsrening är hållbar. På miljökontoret var Burows metod inte känd.

Österåker2016-09-17 10:02

Trots att metoden att rena avloppsvatten från ett hushåll är gammal och beprövad var det inte lätt att få de tillstånd som krävs.

– Nej, jag fick jobba hårt. Men till slut gav de med sig och jag fick köra igång. Det är lite konstigt här i Sverige. Här löser vi problemen för stunden, inte för framtiden. Redan på 60- och 70- talet renade vi avloppsvattnet i Östtyskland så här. Den här metoden fungerar under en lång tid. De metoder vi använder i Sverige måste bytas ut efter 10-20 års användning och kräver pumpar och kemi. Jag behöver varken el, pumpar eller kemi, berättar Ulf Burow.

Vad är det som är så unikt med ditt sätt att rena vattnet?

– Det är egentligen inget unikt. Först har jag en slamavskiljare som tar hand om alla fasta partiklar. Den töms en gång om året. Efter slamavskiljaren kommer vattnet in i en spridare som ligger i gruset ovanför den första bassängen (bädden). Det är tre bäddar med en nivåskillnad emellan. För att detta ska fungera krävs en sluttande yta eftersom allt bygger på självrinning.

– Gruset skulle egentligen vara lavasten men nu är det krossat grus för att få maximal yta. Allt för att syresätta vattnet och få fart på bakterierna. I alla bassängerna kommer det att växa vass och växter som förbrukar näringsämnena.

Vilken typ av vass använder du?

– Jag kommer att ta vass från Öljaren när jag gräver fram min gamla båtplats som har vuxit igen.

Var tar överskottsvattnet vägen?

– Det blir oftast inget överskottsvatten, nästan allt tas upp i bäddarna och det lilla som kommer är helt rent och går ut i ett dike.

Ulf Burow är kakelugnsbyggmästare och driver ett företag. Han är en mångsysslare med bred kunskap förvärvad under åren i Tyskland. Innan flytten och året runt-boendet i Säby hade Ulf Burow och hans fru ett sommartorp på andra sidan Öljaren.

Nu får han sin inkomst bland annat från att renovera och bygga rörspisar och kakelugnar men företaget arbetar även med byggnadsvård.

– Det finns många felbyggda spisar och kakelugnar här. I Tyskland krävs en lång utbildning innan man blir kakelugnsbyggmästare. Här frågar ingen efter vad du kan, bara du kan mura, säger Ulf Burlow.

I Sverige har han funnit en plats där han trivs och vill rota sig med närhet till sjön Öljaren. Vatten är en viktig ingrediens i hans tillvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om