I april upptäckte Sörmland vatten att dricksvattnet i Kalkbrottsvillorna, utanför Österåker, hade kontaminerats med perfluorpropionsyra. Det är en variant av kemikaliegruppen PFAS och finns bland annat i köldmedium. PFAS kan vara farligt för både människor och djur.
Efter upptäckten tömdes den lokala vattenreservoaren – och dricksvatten skickades med lastbil från Katrineholm. Drygt två veckor senare fick de boende åter vatten från Forsby i kranarna, men då med uppmaningen att varken dricka eller använda det till matlagning.
Hushållen har sedan dess fått hämta dricksvatten i utställda tankar. Från och med på torsdagen den här veckan går det dock att dricka kranvattnet igen. De boende får vanligtvis vattnet från två grundvattenbrunnar, men nu har den kontaminerade brunnen stängts av.
– Vi har bedömt att vattnet i den brunn som inte är kontaminerad ska räcka. Skulle det mot förmodan inte göra det kommer vi att fylla på reservoaren med dricksvatten från Katrineholm, så de boende slipper gå och hämta, säger Anna Axelsson, VA-chef på Sörmland vatten.
Beskedet om att slippa besöka de temporära vattentankarna glädjer Conny Klasson, en av de boende i det lilla samhället.
– Det känns bra, men för mig har det inte varit ett jättestort problem eftersom det är sommar och varmt. På vintern kanske det hade frusit i behållarna, vilket hade varit värre. Sedan går det heller inte åt så mycket vatten när man bor ensam, säger han.
Ännu finns inga svar på hur PFAS-ämnet kunde hamna i en av brunnarna. Sörmland vatten håller tillsammans med Vingåkers kommun på att upphandla en konsult som ska försöka hitta svar på gåtan.
– Planen är att konsulten ska hjälpa oss att spåra källan till kontamineringen, genom att ta fram en plan för var marken behöver provtas. Parallellt pågår en utredning för att hitta ett nytt brunnsläge, alternativt se över om vi kan förlägga ledningar dit på sikt, säger Axelsson.
Conny Klasson har bott i Kalkbrottsvillorna sedan början av 1980-talet. Han säger sig inte vara jätteorolig för det som uppdagats, men känner sig samtidigt fundersam över hur PFAS-ämnet kunnat hamna i dricksvattnet. Misstankarna riktas mot kalkbrottet.
– Många som bor här tror att det kommer från sprängningarna i kalkbrottet, men det vet vi inte. Däremot vet jag att man har hållit på med flisning på de ytor där det tidigare har brutits kalk. Vid flera tillfällen började det brinna i flishögarna, varpå brandbilarna var här och släckte. Ingen verkar minnas när det var, men kanske kan släckmedlet ha påverkat grundvattnet på något sätt, funderar han.
Vad tänkte du när du fick höra om föroreningen?
– Jag blev tagen på sängen och har alltid trott att vi haft bra vatten, och även tyckt att det har varit gott. Jag vet inte om jag är så orolig för att ha druckit det, men samtidigt har jag problem med sköldkörteln. Frågan är om PFAS-ämnet kan ha påverkat den, säger han.
Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Örebro har provtagit boende i Kalkbrottsvillorna vid flera tillfällen för att se hur höga halter av kemikalien som finns i deras kroppar. Någon gång efter sommaren ska besked lämnas huruvida PFAS-halterna har minskat.