Kapellet byggdes av prästen Göran Hallberg och av vänner till honom, och stod färdigt våren 2011. Kyrkorummet är litet, med förvånansvärt högt i tak, och Göran Hallberg, som före pensioneringen verkade i Österåkers kyrka, berättar att kapellet fått sitt namn från profeten Jona.
Profeten Jona är kanske mest känd för att tillbringat tre dagar i valfiskens buk. Mindre känd är fortsättningen på legenden, där Jona reste åt fel håll, till staden Nineve i Babylon. Han reste dit för att omvända folken och lyckades över förväntan.
— Eftersom vår tid är på väg åt fel håll, kallas det Jona-kapellet efter Jona som reste åt fel håll, förklarar Göran Hallberg.
Klocktornet, som invigs den andra advent med klockringning och mässa är konstruerat, utan ritningar, av Tage Rosén i Gropptorp och Gunnar Sandin i Baggetorp. Det är byggt av tre trädstammar som ska symbolisera treenigheten, och Tage Rosén har svetsat en ram med kullager, där själva klockan ska sitta.
— Klockan ska gå att ringa i, då behövs gedigna grejer, säger Tage Rosén.
Först monterades ett blått nylonrep, men senare beslutades att ett hamprep skulle passa bättre. Tage Roséns son ska splitsa en ögla att fästa i klockan och en boll att hålla i.
— Men klockan är så liten, att man kan få den att ringa med lillfingret.
Taket är av tegel, men det var svårlagt eftersom det är så litet. Bara tre tegelpannor fick plats på vardera sidan, berättar Tage Rosén.
Inför andra advent ska konstruktionen forslas upp till Ättersta, och resas på plats.
Och själva klockan är egentligen en vällingklocka, som användes för att kalla till måltider på Göran Hallbergs föräldrars sommarställe. Nu får det göra ny tjänst, och kalla till mässa i det lilla kapellet i Ättersta.