Snart är det dags att sätta punkt för en av de mest infekterade frågorna om dricksvatten och avlopp i Vingåkers kommun. Redan 1985 uppmanade länsstyrelsen kommunen att ta fram en slutgiltig plan för fastigheterna i Ättersta. Nu, drygt 40 år senare, är kampen över.
Genom byn arbetar Sörmland vattens entreprenör med att förlägga dricksvatten- respektive avloppsledningar från Österåker. Totalt rör det sig om cirka en halvmil ledningar av vardera sort. Arbetet har pågått sedan i höstas och ska vara klart i slutet av det här året.
– Vi gör det för miljöns skull, så att spillvatten inte hamnar i naturen och påverkar våra sjöar och vattendrag. Det kan finnas gamla avloppsanläggningar som står och läcker. Behovet av att ha säkra leveranser av dricksvatten är också viktigt, säger Johan Carlsson.
Han är chef för projekt och investeringar på Sörmland vatten. Tillsammans med projektledaren Anneli Ekström visar han Kuriren hur arbetet flyter på ute i fält. Merparten av ledningarna är redan nedgrävda, men än förekommer några öppna schakt.
– Ledningarna förläggs frostfritt på 1,4 meters djup i åkermark och på 1,8 meters djup i gatumark. Tjälen går längre ned i körbara ytor, så därför gräver vi djupare för att inte riskera att vattnet i ledningarna fryser, säger Anneli Ekström.
Projektet i Ättersta är en del av ett komplext och sammanhållet system, som sträcker sig över flera kommungränser. Det handlar inte enbart om att ansluta enskilda fastigheter till vatten och avlopp, utan också om att skapa en långsiktig och hållbar infrastruktur.
I slutet av året får de boende, som ansluter sig till det kommunala dricksvattnet redan i år, förvisso sitt kranvatten från Österåker. Men lagom till hösten 2027 blir det annorlunda. Då ska det pumpas i milslånga ledningar från Forssjö utanför Katrineholm.
De senaste åren har det investerats många miljoner för att möjliggöra det. Nya ledningar läggs mellan Lövåsen och Österåker. Arbetet är klart till Sunds gärde och nu pågår nästa etapp, utmed riksväg 56. Nästa år byggs den sista delen, från Aspen till Österåker, via Öljaren.
– Det är ett stort pussel som ska läggas. Projektet i Ättersta kostar ungefär 22 miljoner kronor, men det handlar inte bara om ekonomi. Även tillgången till resurser och kompetens är lika viktig när vi bygger, konstaterar Johan Carlsson.
Vingåkers kommun har länge förhalat processen med vatten och avlopp till Ättersta. Det var när mark- och miljödomstolen satte ned foten i november 2021 som frågan ställdes på sin spets. Domstolen krävde då att byn får tillgång till kommunalt vatten och avlopp.
Tomas Jaktling, ordförande i Ättersta VA-förening, är mer än nöjd med att arbetet snart är klart.
– Det känns väldigt bra. När vi vrider på kranarna är det dags att avveckla föreningen. Folk har varit engagerade länge, inte minst sedan kommunen gjorde en inventering 2016 och de flesta avlopp dömdes ut, samtidigt som många fick vitesförelägganden, säger han.
Själv bor Tomas Jaktling merparten av tiden i Göteborg, men har sommarhus i Ättersta. Framtiden får utvisa om han får sådan mersmak av det kommunala dricksvattnet att han bosätter sig permanent i Vingåkers kommun.
– Det var min faster som ägde huset tidigare. Jag börjar närma mig pension, så vi får se vad som händer, säger han.