Nu vill länsstyrelsen komma i kontakt med fler personer som upplevt den beska kräftsmaken.
Enligt länsfiskekonsulent Jimmy Blom har personal från länsstyrelsen provsmakat kräftor från Öljaren.
- Smakupplevelsen har varit olika för olika personer, men de smakar beskt. Någon har jämfört smaken med bittermandel, säger Jimmy Blom.
Kräftenheten vid Sötvattenslaboratoriet på Drottningholm, Sveriges lantbruksuniversitet, har kontaktats tillsammans med annan expertis på området. Fenomenet med beska kräftor är okänt för dem. Det är dock inte ovanligt att kräftor kan smaka dy, sumpigt eller av jord. Det kan också förekomma att kräftor får dålig smak under kokning på grund av dålig dill eller annat.
Länsstyrelsen samarbetar just nu med Katrineholms kommun för att hitta orsaken till fenomenet. Det pågår efterforskningar för att ta reda på om kräftorna får i sig smakämnet från födan eller omgivande vatten och om det ansamlas permanent i kräftorna. Katrineholms kommun försöker även få tag i ett exemplar av en växt, som enligt källor ska ha uppträtt för första gången i sjön i år. Den ska likna spenat till utseendet och bladen är mellan 15 och 40 centimeter långa.
Länsstyrelsen, genom länsfiskekonsulenten Jimmy Blom, vill gärna komma i kontakt med ytterligare personer som har upplevt den beska smaken hos kräftor fångade i Öljaren eller som har hittat den nya spenatliknande vattenväxten i sjön.
- Det finns i dagläget inget som tyder på att kräftorna skulle vara farliga att äta men att konsumera stora kvantiteter avråder vi från, säger Jimmy Blom.