Årets bymästare ska koras på sockendagen

Det händer mycket i Österåker på fredag och lördag. Förutom den stora triathlontävlingen blir det både sockenfest och sockendag.

Österåker2013-07-31 06:00

På fredag och lördag sker många aktiviteter i Österåkersbygden. Österåkers IS arrangerar triathlontävling på fredagen. Sockenrådet arrangerar sockenfest på fredagskvällen med middag i tält och dans till Edwings orkester.

Lördagen är vikt till sockendag vid klockstapeln intill Österåkers kyrka. Sockendagen inleds med marknad på kyrkbacken.

- Det är en traditionell marknad som har funnits väldigt länge i Österåker och arrangeras första helgen i augusti, säger sockenrådets ordförande Egil Boräng. På marknaden säljs det mesta från grönsaker och bröd till loppisprylar. Det finns också kafé och mat. De flesta försäljarna är lokala men det kommer också att kresta kring politik.

- Nästan alla politiska partier i kommunen har hört av sig och vill ha ett bord på marknaden. Det blir sammanlagt fem partier som vill visa upp sig och informera. Några kommer delvis att presentera sig inför det stundande kyrkovalet, säger Egil Boräng.

Vid lunchtid bjuds det på orgelkonsert i Österåkers kyrka. Vid orgeln sitter Margareta Almerén, före detta kyrkomusiker i Österåkers församling och numera sommarvikarierande kyrkomusiker.

Sockenrådet kommer också att välkomna nyblivna Österåkersbor vid en liten ceremoni. Man välkomnar samtidigt ungdomar som har fyllt 16 år och bor i socknen som därmed har fått rösträtt på sockenstämman.

- Det är ett sätt att uttrycka att vi tycker att det är roligt att det flyttar in folk och befolkningen ökar i bygden, säger Egil Boräng.

Sockendagen avslutas med Byakampen – en tävling mest på lek – där 2013 års bymästare ska koras.

- Det är tredje året i rad vi arrangerar tävlingen som har vissa givna regler, säger Egil Boräng.

Vinnaren av Byakampen får ta hem vandringspriset, en specialtillverkad skylt som får stå i hembyn som berättar att här bor årets bymästare. Skylten är tillverkad av Lars-Ulrik Almerén och fick första året stå i Säby och har det senaste året stått i Valltrand.

- Sammanlagt fem grenar ska klaras av och det handlar om enklare lekar som till exempel pilkastning eller att stapla klossar, säger Egil Boräng.

Varje lag ska ha fem medlemmar och laget utser en tävlande i varje gren. I laget ska det finnas ett barn i ålder 0-12 år, en ungdom 13-25 år, en vuxen 26-65 år, en pensionär och en fritidsboende. Det är tillåtet att ta in släktingar eller goda vänner om det är svårt att få ihop laget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om