Detta efter att gravdekorationer från hans yngsta dotters gravplats plockats bort av kyrkogårdspersonal under Allhelgonahelgen.
Vingåkerspolitikern och Österåkersbon Björn Andersson förlorade sin yngsta dotter Millan för cirka 1,5 år sedan. Dottern är begravd i askgravlunden vid Österåkers kyrka. Under Allhelgonahelgen besökte Björn Andersson gravplatsen som många andra anhöriga gör och smyckade den med en gravlykta och rosor.
Björn Andersson var inte ensam om att hedra minnet av Millan. Kamrater till henne och släktingar hade tänt många ljus, "ett helt hav" som Björn Andersson beskriver det, vid hennes grav. Någon hade lagt dit ett litet hjärta i granris med texten "saknad" på.
- Det var så underbart vackert! säger Björn Andersson.
När Björn Andersson på måndagen återvände till dotterns grav fick han en chock. Gravlyktan, alla ljusen och granrishjärtat var bortplockade. Han hittade sakerna bakom kyrkogårdens personalrum.
- Har man tappat all empati när man ägnar sig åt något sådant här? Det här är gravskändning! Man blir så ledsen och förtvivlad. Känslan av vanmakt är enorm, säger Björn Andersson.
Björn Andersson känner sig lurad eftersom kyrkonämnden för Västra Vingåkers och Österåkers kyrkliga samfällighet ändrat reglerna för utsmyckning i askgravlunden efter att Millan gravsatts. När Millan begravdes var det tillåtet med blommor och lyktor i askgravlunden, efter regeländringen tillåts endast snittblommor och gravljus.
Björn Andersson uppger att han läst lagtexten om brott mot griftefriden.
- Där står det att man inte får plocka bort saker från en grav. Alltså tolkar jag att de gör sig skyldiga till brott mot griftefriden, kyrkonämnden har satt sig över lagen och jag överväger att polisanmäla, säger Björn Andersson.
Han överväger även att ta kontakt med biskopen i Strängnäs och kräva svar om hur han ser på saken.
Kyrkonämndens ordförande Maud Pettersson (C) beklagar att Björn Andersson är upprörd men säger samtidigt att pastoratets askgravlundar inte har någon gravrätt, vilket en traditionell grav har, och att reglerna måste följas.
- När askgravlundarna i Vingåker och Österåker färdigställdes 2004 var det tillåtet med gravlyktor och snittblommor i vas men det uppstod tyvärr problem, säger Maud Pettersson och berättar att gravlyktor bland annat plockades bort och kastades ut över kyrkogården, alltså ren vandalisering, vilket ledde till att kyrkonämnden ändrade reglerna för hur gravplatserna i lunden får utsmyckas. En plats i askgravlunden är ingen traditionell grav med mellanrum, här finns en namnsten och alla platser är enhetliga. Graven är av kollektiv karaktär men inte anonym, som en plats i minneslunden är. Ingen gravrätt finns men en upplåtelse av förvaltningen på 25 år med rätt till förlängning. Det är också kyrkogårdsförvaltningen som sköter askgravlunden med plantering.
- När vi ändrade reglerna skickades ett brev ut där vi förklarade hur situationen blivit och att vi tvingades ändra reglerna till gravljus med lock och enkla snittblommor. Det var ju naturligtvis olyckligt att vi blev tvungna att göra det efter att avlidna gravsatts. Några anhöriga blev besvikna, det vet vi, men vi erbjöd samtidigt möjligheten att byta till en personlig grav med gravrätt. Alltså att stoftet flyttas genom vår försorg till en vanlig gravplats, säger Maud Pettersson.
Björn Andersson tolkar det som brott mot griftefriden, att dekorationer plockats bort från dotterns plats i askgravlunden och överväger att polisanmäla. Hur ser du på det?
- Jag beklagar att Björn Andersson är upprörd. Vår kyrkogårdsföreståndare har kollat upp detta med olika myndigheter och vi har rätt att göra så här eftersom det är vi som förvaltar askgravlundarna och det inte finns någon gravrätt. Björn Andersson får gärna gå till polisen, men jag är rädd att han inte har mycket för det eftersom det finns ett regelverk. Samtidigt har han möjligheten att byta till en vanlig grav, säger Maud Pettersson.