Rättegången mot mannen, som är i 30-årsåldern, är en av de största i Eskilstuna tingsrätts historia. Hela 26 rättegångsdagar har avsatts och antalet brottsoffer uppgår till 65.

Att förhandlingen hålls bakom stängda dörrar är närmast en självklarhet, med tanke på offrens ålder och brottslighetens natur. Eskilstuna tingsrätt har dock valt att ta ytterligare ett steg när det gäller sekretessen.

Hela korridoren fram till tingssal två var på måndagen avspärrad för allmänheten, och ingen tilläts sitta med ens under åklagarens inledning såsom är brukligt.

‒Det är stängt från första sekund, säger tingsrättens säkerhetsansvarige Lars Strömberg.

Arrangemanget kommer att vara detsamma under samtliga rättegångsdagar, berättar han.

Att tingsrätten väljer att lägga sekretessen på denna höga nivå är av hänsyn till såväl målsägarna som den tilltalade.

‒Vi värnar den personliga integriteten för alla inblandade, säger Lars Strömberg.

Den tilltalade mannen passerade kort före rättegångsstarten på måndagsförmiddagen som hastigast förbi bakom avspärrningen i korridoren, på väg från det inre trapphuset till ett av förberedelserummen. Han var ledigt klädd i jeans och svart t-shirt och åtföljd av två kriminalvårdare.

Åtalet mot mannen lämnas av praktiska skäl in till tingsrätten i flera delar. Första delen lämnades in i måndags förra veckan och rymde 22 målsägare. Totalt omfattar åtalet flera hundra sexbrott mot 65 unga flickor runtom i landet. I stort sett alla har begåtts via nätet.

Den misstänkte mannen ska ha förmått flickorna att förse honom med bilder och filmer där de poserar nakna eller lättklädda, och i många fall utför handlingar med sig själva. I flera fall grova handlingar. Brottsoffren var vid brottstillfällena 10-15 år gamla. I två fall misstänks han även för fysiska våldtäkter.

Han har förstått styrkan i bevisningen.

Thage Stilus, försvarsadvokat

Den tilltalade har erkänt det han anklagas för. Enligt hans försvarare, advokat Thage Stilus, har han insett att det inte finns något att vinna på att neka.

‒Åklagarens bevisning, den tekniska bevisningen, är väldigt stark. Den mesta bevisningen är på det skriftliga planet, i form av chattloggar och filmer. Han har förstått styrkan i bevisningen och inte sett att det funnits någon annan utväg än att erkänna, sa Thage Stilus till tidningen i förra veckan.

Under måndagens rättegång klarades tre åtalspunkter av, berättar åklagaren i målet, Thomas Bergström. Förhandlingen bakom de stängda dörrarna förlöpte enligt honom som förväntat.

‒Det har inte framkommit några överraskningar så här långt, säger han.

Rättegången mot mannen i 30-årsåldern fortsätter i Eskilstuna tingsrätt under tisdagen, den andra av totalt 26 rättegångsdagar.

Fotnot: Det finns ingen känd koppling mellan brottsligheten och mannens tidigare engagemang som ungdomsledare i en idrottsförening i Eskilstuna.