Därför har Nathalie Simonsson, sexualupplysare som tidigare skrivit "Världens viktigaste bok" om kroppen, känslor och sex för mellanstadieåldern, nu också kommit ut med "Viktigast av allt" om kroppen, känslor och sex för tonåringar.

"Viktigast av allt handlar om att bli bättre på att förstå sina egna känslor och andras gränser, men också om att bli vuxen och hur könsorganet fungerar. Mest av allt handlar den om att det är viktigt att må bra, kunna bestämma över sin egen kropp och få vara sig själv – det är viktigast av allt", säger författaren i ett pressmeddelande om boken.

Den ges ut i samarbete med RFSU som länge har väntat på ett läromedel som tar upp frågorna ur ett bredare perspektiv.

Och den här boken, som kommer i kölvattnet av #metoo, missar ingenting. Här finns de självklara inslagen, hur kroppen ser ut och fungerar, vad samtyckeslagen innebär och hur vägen mot vuxenlivet ser ut. Men här finns också massor av fakta om jämställdhet, psykiskt mående, stress, ensamhet och sex – ur alla tänkbara aspekter.

Det är rakt och tydligt men samtidigt varmt och inkluderande. Det märks att boken bygger på samtal med tonåringar. Här finns inga pekpinnar och inget ovanifrånperspektiv. Här finns bara en stor källa att ösa ur för den som är nyfiken på livet. Detta är en bok för precis alla tonåringar.

Den kan användas som läromedel lika gärna som den kan läsas av var och en på kammaren, men jag skulle önska att varenda ungdom i målgruppen kunde få ett eget exemplar. Att som förälder prata sex med en tonåring är inte alltid lätt. En bok av det här slaget kan vara en ingång till ett snack som kan hjälpa barnet att navigera genom de inte alltför enkla tonåren.