Skatten för oxelösundarna har debatterats länge bland politikerna. Oppositionen pekar ofta på det faktum att den som bor i Oxelösund får betala 80 öre mer per hundralapp i kommunalskatt jämfört med Nyköpingsbon. En normalinkomsttagare i Oxelösund betalar 33,05 procent i skatt jämfört med 32,25 procent för Nyköpingsbon - vilket är lägst i Sörmland.

Per månad innebär det, för en som tjänar 30 000 kronor,  240 kronor mer i skatt för den som bor i Oxelösund jämfört med en Nyköpingsbo med samma lön.

Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) har flera gånger ställt frågan vad oxelösundaren får för de 80 öre extra som betalas jämfört med grannen i Nyköping.

Artikelbild

| Högre skatt - men billigare avgifter. I en serie artiklar tittar vi närmare på skillnaderna i kostnader beroende på om man är oxelösundare eller Nyköpingsbo.

Kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, Catharina Fredriksson (S) menar däremot att man missar hela bilden om det bara pratas skatt.

– Man kan inte bara stirra sig blind på skatteuttag utan att även titta på vad man betalar för att leva och bo i en kommun. Det är ganska väsentligt att jämföra sådana avgifter och här står vi oss väldigt väl i konkurrensen med Sveriges andra kommuner, säger hon.

– Min bild är att vi har väldigt låga taxor och avgifter som gör det förmånligt att bo i Oxelösund, fortsätter Fredriksson.

Dag Bergentoft tror dock att avgifterna kring boendet kan komma att höjas i framtiden.

– Det här kan komma att förändras inom några år när SSAB ställer om sin tillverkningsprocess. Då kan vi tappa den billiga fjärrvärmen och jag vet inte alls vad det kan komma att kosta om det exempelvis behöver byggas en ny ledning. Det här kommer nog att normaliseras, säger han.

Det Bergentoft hänvisar till är SSAB:s plan att fasa ut kolet för att gå över till att använda el i sin tillverkningsprocess i stället.

– Sedan kan man fundera på det här med att öka skatten för hela skattekollektivet och hänvisa till billiga avgifter som inte gagnar alla. Det mest rättvisa är ju att de som använder fjärrvärme betalar för de kostnaderna själva.

I Gnesta är skatten 32,95 procent och i Trosa 32,43 procent. Högst skatt i Sörmland betalar Vingåkersborna: 33,50 procent.

Det här är den första artikeln i en serie där vi tittar närmare på kostnadsskillnaderna mellan Oxelösund och Nyköping. Nästa del handlar om avgifter som är kopplat till boendet. Den tredje delen handlar om var det är billigast att hyra sin bostad.