Det har varit några turbulenta år för Anna (som egentligen heter något annat).

Efter en separation fick hon först skyddat boende innan hon tilldelades en så kallad jourlägenhet, genom socialtjänsten. Där har hon och tonårssonen bott de senaste månaderna. Två gånger i veckan och varannan helg bor också hennes dotter i lägenheten.

Sonen har diagnostiserats med både Aspergers syndrom och ADHD.

– Min son har börjat må allt bättre, fått en kompis och varit glad. Han går till skolan själv, även om jag behöver pusha honom på morgonen. Därför har jag bara kunnat jobba på 75 procent, säger Anna.

Jourboendet är tänkt som en temporär lösning och Anna har träffat boendesamordnare för att hitta en annan lösning, ett så kallat kommunkontrakt där bostäder hyrs ut i andra hand av kommunen och hyresgästen själv betalar. Samtidigt har hon fortsatt att söka boende på egen hand.

I en utredning, kopplad till boendesituationen, framgår det samtidigt att sonen har särskilda behov kopplat till sina diagnoser. Något som bland annat innebär svårigheter att ta sig till och från skolan med kollektivtrafik och Anna har varit tydlig med sina önskemål om en lägenhet inne i Nyköpings tätort. Själv har hon inte körkort.

Dagarna innan julafton fick hon så beskedet att familjen blivit erbjuden en lägenhet i Nävekvarn. Jourlägenheten måste de lämna, senast den sista januari. Anna har varit rädd för att berätta om förändringarna för sin son.

– Jag fick ju berätta till slut, då sa sonen att han hellre skulle hoppa från balkongen än att bo där. Sedan har vi inte pratat mer om det.

Hon har nu tackat ja till erbjudandet eftersom det inte fanns några andra alternativ för att få tak över huvudet.

– Vore jag själv så skulle jag fixa det här, men sonen är så känslig. Han kommer känna oro för att det blir något helt nytt. Oro för det här med att åka buss. Blir han orolig så kommer han inte att gå till skolan. Det kommer bli en katastrof.