Nybliven Vingåkersbo fick kulturstipendium

Nyblivne Vingåkersbon Per Olof Karlsson, alias Pelle på Lusudden, fick kulturstipendium för sin forskning om Hävla med omnejd.

Pelle på Lusudden fick ta emot årets kulturstipendium av Jonny Persson och Åsa Johansson, som representerade Finspångs kommun.

Pelle på Lusudden fick ta emot årets kulturstipendium av Jonny Persson och Åsa Johansson, som representerade Finspångs kommun.

Foto: Anna Mi Skoog

Vingåker2019-10-14 21:48

Finspångs kommuns kulturstipendium delades ut i samband med att Skedevi hembygdsförening höll sitt styrelsemöte på Käxelviks hembygdsgård på måndagen. Stipendiaten själv deltog vid mötet, men utmärkelsen kom som en överraskning. 

Åsa Johansson från Finspångs kommun läste upp motiveringen till stipendiet: 

– Ett erkännande för arbetet med orten Hävlas historia från medeltiden fram till i dag, genom text ord och bild. 

Pelle på Lusudden fick ta emot blommor och diplom, utöver kuvertet med själva stipendiet, som är på 10 000 kronor. 

– Tack, det var inte dåligt. Jag är överväldigad, jag har inte ord för det här,  sa en överraskad och tacksam Pelle efter uppvaktningen. 

Per Olof Karlsson är född i Rejmyre och uppvuxen i Hävla och det är kring Hävla med omnejd som hans omfattande hembygdsforskning kretsar. Han har skrivit flera böcker och samlat ett förnämligt bildmaterial. Han har också varit delaktig i uppbyggnaden av Hammarsmedjan. Han är dessutom aktiv på Facebook och lägger ut en del av sin forskning där. 

– Det är oerhört roligt att hålla på. Och lokalbefolkningen är väldigt hygglig och ställer upp och berättar sina berättelser som jag försöker skriva ner, berättade han. 

Kulturstipendiaten fick uppvaktning från flera håll. Hembygdsföreningen, som i år firar 60-årsjubileum, gratulerade honom med blommor. Han fick även blommor och tack av Stiftelsen Hammarsmedjan. 

– Det gäller att ha roligt när man blir gammal och det har jag verkligen i dag, sa Pelle. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!